Top
  >  Lifestyle   >  Wat is diabetes


Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is tegenwoordig een veelvoorkomend ziekte bij zowel jong als oud. Bij deze ziekte kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in balans houden, doordat er geen insuline wordt aangemaakt of het lichaam reageert er niet meer op.

Er zijn verschillende types van diabetes, maar bij allen is de link te leggen met het hormoon insuline. Doordat deze niet naar behoren functioneert in het lichaam, ontstaat er een grote schommeling in de bloedsuikerspiegel. Zodra een diabetes patiënt voor een lange tijd te veel suiker in zijn of haar bloed heeft, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Daarom is een accurate behandeling zeer belangrijk.

De oorzaak
Normaal gesproken wordt de bloedsuikerspiegel door het lichaam in evenwicht gehouden, door de aanmaak van insuline. Hiervan komt precies genoeg vrij om de hoeveelheid glucose te verwerken, die zich in het bloed bevindt. Glucose krijg je binnen door de koolhydraten die in voedingsmiddelen zitten. Deze stof heb je nodig om je lichaam energie te kunnen geven, zodat al je organen en spieren kunnen functioneren. Bij diabetes maakt je lichaam onvoldoende of helemaal geen insuline meer aan, of het reageert er niet meer op. Dit komt door een probleem in de alvleesklier, dat normaal gesproken voor de aanmaak van het hormoon moet zorgen.

De gevolgen
Wanneer een diabetes patiënt teveel koolhydraten binnenkrijgt, worden deze zoals bij iedereen omgezet tot glucose. Maar het probleem is dat het lichaam de glucose niet uit het bloed kan opnemen, waardoor het ook niet kan worden verbruikt voor energie. Iemand met diabetes is dus ook vaak moe.  Een ander gevolg is dat de persoon erg veel moet plassen en ontzettende dorst krijgt. Het lichaam probeert namelijk op deze wijze, de glucose uit het lichaam af te voeren. De ziekte kan ook klachten veroorzaken als, slecht kunnen zien, kortademigheid, afvallen zonder reden, terugkerende infecties, pijnlijke benen bij het lopen en wondjes die te langzaam genezen.

De behandeling
Diabetes wordt behandeld met het injecteren van insuline. Dit moet de patiënt een aantal keer per dag doen. Om de juiste hoeveelheid insuline toe te dienen, moet de bloedsuiker eerst gemeten worden. Met behulp van een ultradunne naald in een insulinepen, dat lijkt op een dikke stift, wordt de stof toegediend in het lichaam. Meestal wordt dit in de buik, benen of armen geïnjecteerd.

Met de insulinepen kwam het geregeld voor dat mensen met diabetes vergaten om het zichzelf toe te dienen. Dus zijn er nu speciale pompjes, die constant een bepaalde hoeveelheid insuline in de buik injecteren. Hierdoor is de bloedsuikerspiegel eenvoudiger stabiel te houden. De dosis insuline kun je zelf regelen, mocht je iets meer of minder nodig hebben. Het apparaat is klein van formaat, zodat je het onder je kleren kunt dragen.

Waar je op moet letten
Als je diabetes hebt is het belangrijk dat je een gezonde levensstijl handhavend. Zo moet je letten op je eten en verstandige keuzes maken, dit kun je met behulp van een diëtiste doen. Het beste is om weinig alcohol te drinken en als je rookt hiermee te stoppen. Zorg ook dat je je gewicht op peil houdt en dat je voldoende beweging krijgt. Vergeet niet je insuline toe te dienen, want je bloedsuikerspiegel moet natuurlijk wel stabiel blijven en ga regelmatig voor een lichamelijke controle naar de arts of verpleegkundige.