Top
  >  Zwanger   >  Wat is diastase en wat kan je er aan doen?

Er zijn veel dingen die je pas leert tijdens of na je zwangerschap. Van een diastase hebben maar weinig vrouwen gehoord en eigenlijk is dat best gek omdat eigenlijk alle vrouwen te maken krijgen met een diastase. Een diastase is een verwijding tussen de rechte buikspieren die nodig is voor de groei van de baby – de baby wilt namelijk ruimte om te kunnen groeien! 

Een diastase betekent letterlijk een wijking. Een diastase is in Jip en Janneke taal een gat tussen de rechte buikspieren. Er zijn allerlei oorzaken die een diastase laten ontstaan en daar is de zwangerschap er een van. 


Het kleine wondertje in mama’s buik wil groeien en daarvoor heeft hij of zij ruimte nodig. Dit betekent dat het strakke (of al niet meer zo strakke) buikje van mama opgerekt moet worden. Hormonen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat het bindweefsel steeds wat minder stevig wordt. De druk die de kleine uitoefent bij het groeien zorgt ervoor dat de buik steeds groter wordt. De hormonen en het groeien zorgen ervoor dat de wijking of het gat tussen de rechte buikspieren ontstaat en is daarmee ook volkomen normaal tegen het einde van de zwangerschap. 

Voor sommige vrouwen het allermooiste is wat er bestaat. Veel vrouwen hebben echter moeite met het veranderen van hun lichaam tijdens de zwangerschap en kunnen heimwee ervaren naar hun lichaam voor de zwangerschap. Hoewel de buik direct na de bevalling al aardig is afgenomen in volume, is het natuurlijk een illusie om te verwachten dat hun oude lichaam weer tevoorschijn komt. 

Het herstellen van het lichaam van een jonge moeder heeft tijd nodig. Ook het herstellen van een diastase kost tijd. Het is belangrijk om dit herstel tijd te geven maar ook met aandacht te behandelen omdat verkeerd herstellen kan leiden tot schade. Een diastase op zichzelf kan ook klachten veroorzaken zoals pijn bij het ademen, (lage) rugpijn, incontinentie, bekkenklachten, obstipatie of pijn bij de navel.  Aandacht bij herstel kan ervoor zorgen dat klachten niet onnodig chronisch worden of verergeren. 

Hoewel bij het merendeel van de vrouwen de diastase na een halfjaar herstelt is, is dit bij een niet veel kleinere groep (ca. 40%) vrouwen niet het geval. Het herstel duurt langer, heeft aandacht nodig en kan ook mentaal gezien als ingrijpend worden ervaren. Zo’n bobbel op de buik wordt niet door iedere vrouw als een beeldschoon litteken ervaren. 

Om te weten te komen in welke mate jij na je zwangerschap last hebt van een diastase en wat je er aan kan doen, kun je het beste jouw verloskundige of bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut raadplegen. Je zou door middel van het uitoefenen van druk met twee vingers tussen je rechte buikspieren kunnen voelen hoe diep en hoe breed jouw diastase nog is. Ook kun je op internet voldoende informatie vinden over hoe je aan jouw herstel kan werken en welke trainingsoefeningen geschikt zijn. En hoewel een diastase een vanzelfsprekendheid tijdens en na de zwangerschap is, is het niet iets waar de gemiddelde vrouw over geleerd heeft of überhaupt ooit van gehoord heeft. Laat je dus zeker adviseren door een specialist of overweeg om deel te nemen aan een training speciaal voor zwangere vrouwen en/of moeders.