Top
  >  Familie   >  Wat te regelen voor de bevalling


De 9 maanden zitten er bijna op en het duurt niet lang totdat je jouw nieuwe kindje in je armen kunt sluiten. Wil je de bevalling beginnen zonder stress dan is het verstandig een aantal dingen al vooraf te regelen.

Een paar weken voor de uitgerekende datum is het verstandig om alvast een aantal praktische dingen te regelen voor de bevalling. Doe dit op tijd want het kan natuurlijk dat je kindje te vroeg geboren wordt en op dat moment moet jij je helemaal op de bevalling kunnen richten.

Thuis bevallen of ziekenhuis

Indien je zwangerschap goed verloopt en er geen complicaties zijn kun je vaak zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Zorg dat je hier goed over na hebt gedacht en je een keuze hebt gemaakt. Als je er voor kiest om thuis te bevallen bereid je huis dan voor op een bevalling door wat praktische dingen, bijvoorbeeld een extra matrasbeschermer om je bed doen.

Mocht je in het ziekenhuis je baby willen krijgen doe je er goed aan op tijd een vluchtkoffertje samen te stellen. In dit koffertje stop je spullen die je tijdens je verblijf in het ziekenhuis en bij de bevalling nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan kleding voor jezelf en de baby, toiletartikelen en misschien iets van je favoriete eten of muziek om te ontspannen. Wanneer je deze tas op tijd klaar zet kun je altijd meteen onverwachts naar het ziekenhuis vertrekken. Zorg daarnaast ook dat je ponskaartje en verzekeringskaartje in orde zijn, deze heb je in het ziekenhuis nodig.

Babyspullen

Als je er ruim op tijd voor zorgt dat alle babyspullen in orde zijn voorkom je een hoop stress. Zorg dat je alle nodige babyspulletjes in huis hebt en dat de babykamer helemaal klaar is. Ook is het verstandig alle babykleertjes van te voren een keertje uit te wassen.

Bellijstje

Stel voor de geboorte alvast een lijstje met namen en telefoonnummers op van mensen die je gelijk wilt inlichten. Dit lijstje kun je aan je partner geven, zodat hij deze mensen op de hoogte kan brengen als het eenmaal zo ver is.

Kies van te voren alvast geboortekaartjes uit en zorg dat je meteen na de geboorte contact op kan nemen met de drukker. Daarnaast scheelt het je een hoop werk als je van te voren de enveloppen in orde maakt met de adressen en postzegels. Op deze manier hoef je alleen het kaartje er nog in te doen en deze op de bus te doen.

Kraamzorg

Zorg ook dat je kraamzorg helemaal geregeld is, zodra je weet dat je zwanger bent kun je jezelf het beste al hiervoor inschrijven. Controleer een aantal weken voor de geboorte of alles rondom de kraamzorg geregeld is zodat je met een gerust hart kunt bevallen. Indien je al kinderen hebt moet je ook zorgen dat er een oppas is voor hen wanneer jij gaat bevallen.