Top
  >  Wonen & Interieur   >  Welke verzekeringen zijn verplicht?

Verzekeringen zijn natuurlijk erg belangrijk en beschermen je tegen onvoorziene kosten. Niet alle verzekeringen zijn verplicht en je kunt je dan ook wel voor alles gaan verzekeringen, maar dit kost natuurlijk ook een bepaald bedrag per maand. Verplichte verzekeringen zijn dan ook noodzakelijk en niet voor niets verplicht. Daarnaast is het vaak nog aan te raden om je aanvullend te verzekeren voor een aantal zaken. In dit artikel zullen we een aantal verplichte verzekeringen bespreken. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Woonverzekering

Als je een huis koopt, is het vaak verplicht om een woonverzekering af te sluiten om een hypotheek te krijgen. Dit is logisch, aangezien dit ook een zekerheid is voor de hypotheekverstrekker. Je kunt hierbij dan ook kiezen voor een inboedelverzekering, waardoor ook de spullen in je huis verzekerd zijn. Dit kan erg fijn zijn wanneer er bijvoorbeeld een brand uitbreekt of sprake is van een inbraak. Verder is er nog een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering mogelijk. Bij een opstalverzekering is je woning en alles wat eraan vast zit verzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering is voor de schade die je bij andere aanricht. Denk dus goed na welke woonverzekering jij wilt afsluiten en welke woonverzekering bij je past. 

Autoverzekering

Heb je een auto of een ander gemotoriseerd voertuig, zoals een brommer of scooter? Dan is het in Nederland verplicht om een WA-verzekering te hebben. Hierbij wordt de schade vergoedt die je bij andere aanricht. Daarnaast heb je ook nog de keuze om je auto aanvullend te verzekeren. Dit doe je door bijvoorbeeld een beperkt casco of all risk verzekering af te sluiten. Bij een beperkt casco verzekering is uiteraard ook de schade die je aanricht aan anderen verzekerd, maar daarnaast ook schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld brand, explosie, inbraak, diefstal, storm, hagel, dieren of ruitschade. Bij een all risk verzekering ben je nog uitgebreider verzekerd en hierbij wordt de schade ook bij jouw auto vergoedt als er sprake is van een aanrijding. 

Kortom, het is erg belangrijk om je goed te verzekeren en op de hoogte te zijn van de verplichte verzekeringen die in Nederland gelden. Ben je in het bezit van een huis? Dan is een woonverzekering verplicht. Ben je in het bezit van een auto? Dan is een WA-verzekering verplicht. Deze verzekeringen kun je nog uitbreiden, waardoor je voor nog meer onvoorziene zaken, die uiteindelijk veel geld kunnen kosten, verzekerd bent.