Top
  >  Relatie   >  Zo herken je slechte vriendschap


Niet elke vriendschap is even sterk, maar over het algemeen zijn ze je wel iets waard. Jammer genoeg zijn er ook vriendschappen die je liever kwijt bent dan rijk. In sommige gevallen heb je dit misschien niet door, maar hopelijk kunnen de volgende punten waaraan je een slechte vriendschap herkent je de ogen doen openen.

Sommige vrienden en vriendinnen hebben je vast weleens gevraagd waarom je met een bepaald persoon bevriend bent. Ze snappen niet wat je in hem of haar ziet, want tegen hen is de vriendelijkheid ver te zoeken. Misschien dat je na het lezen van de onderstaande punten inziet waarom ze je proberen duidelijk te maken dat dit een slechte vriendschap voor jou is.

1. Een negatieve instelling
De manier waarop jij je leven lijdt, wordt onder andere bepaald door jouw omgeving. Ben je bevriend met iemand die met een negatieve houding in het leven staat, dan kan dit geen positieve invloeden op jou hebben. Het is niet alleen vermoeiend om in de buurt te zijn van deze vriend of vriendin, maar het kan ook jouw instelling veranderen. De woede of irritatie die hij of zij met zich meedraagt, is als het ware besmettelijk en kan dus ook op jou overlopen.

2. Roddelen
Een slechte vriendschap kun je ook herkennen aan het roddelgehalte van een persoon. Als een vriend of vriendin je altijd roddels verteld over anderen, dan is de kans groot dat hij of zij ook over jou roddelt. Iemands ware karakter wordt namelijk zo helder als wat, als hij of zij over andermans karakter praat.

3. Oud zeer ophalen
Een vriend of vriendin die steeds oud zeer blijft oprakelen of je continue herinnert aan fouten die je hebt gemaakt, is een ongezonde factor in je leven. Op de één of andere manier probeert hij of zij zo de bovenhand te krijgen binnen jullie vriendschap, meestal komt dit door eigen onzekerheden.

4. Manipuleren
Wanneer mensen iemand manipuleren, dan doen ze dit om er zelf beter van te worden. Het maakt ze niet uit wat voor invloeden het heeft op die persoon, zolang ze maar krijgen wat ze willen. Als een vriend of vriendin je manipuleert, dan kun je je hierdoor behoorlijk ellendig voelen. Het neemt je gevoel van eigenwaarde weg en laat je gebruikt achter.

Als deze punten van toepassing zijn op een vriend of vriendin van jou, dan is het aan te raden om nog eens goed te kijken naar jullie vriendschap. Vraag je af of hij of zij eigenlijk wel een positieve bijdrage levert aan jouw leven? En zo niet, dan kun je hem of haar maar het beste vaarwel zeggen. Het feit dat je aan een vriendschap twijfelt, zegt eigenlijk al genoeg, toch?