Top
  >  Lifestyle   >  5 tips om het sfeervol te maken jouw woonkamer

Voor veel mensen is het belangrijk dat de woonkamer sfeervol en gezellig is. De woonkamer is immers de ruimte in huis waar je het vaakst verblijft en bovendien ontvang je hier je visite. Je wilt daarom een gastvrij en warm interieur, zodat iedereen zich direct thuis voelt. De woonkamer sfeervol maken hoeft helemaal geen grote verbouwingen in te houden. Soms kun je met enkele simpele handelingen veel warmte en gezelligheid aan de woonkamer toevoegen. Daarom een vijftal tips om jouw woonkamer sfeervol te maken.

1. Kies voor een landelijke stijl

Een landelijke interieurstijl is bij uitstek een gezellig en sfeervol interieur. Een landelijk interieur kenmerkt zich door gebruik van warme kleuren en materialen. De stijl is afkomstig van het gezellige interieur van een Engelse cottage of landhuis. De belangrijkste materialen in een landelijk interieur zijn hout en stof. Dit zijn natuurlijke materialen die een warme uitstraling hebben. Hout voor de vloer is voor een landelijk interieur noodzakelijk, net zoals hout verwerkt in meubels. Werk het interieur af met een warm vloerkleed en gezellige gordijnen voor de ramen. 

2. Kies de juiste verlichting

Vind jij jouw interieur ´s avonds ook niet erg sfeervol? Probeer dan eens wat aan de verlichting te doen. Verlichting in het interieur wordt vaak onderschat, maar draagt wel degelijk in grote mate bij aan een sfeervol interieur. Kies ten eerste sfeervolle lampen. Heb je bijvoorbeeld een landelijk interieur, kies hierbij dan sfeervolle hanglampen in landelijke stijl. Lampen in deze stijl zijn sowieso altijd gezellig en geschikt voor verschillende interieurstijlen. Landelijke lampen hebben een gezellige stijl, zodat ook het design overdag van groot belang is om het sfeervol te maken. Wil je het ´s avonds sfeervol hebben, dan is het belangrijk om voor sfeerverlichting te kiezen. Aangezien LED lampen tegenwoordig de standaard zijn, kies je hiervoor warm wit of zelfs extra warm wit als dit bij jouw stijl past. 

3. Gebruik sfeervolle kleuren

Het gebruik van bepaalde kleuren bepaalt voor een groot deel of de woonkamer gezellig of ongezellig is. Als je veel sfeer wilt in de woonkamer, ga dan niet de wanden met een blauwe kleur schilderen. Dit geeft de woonkamer juist een koele uitstraling. Rood- en oranjetinten doen het altijd goed om een sfeervolle woonkamer te creëren. Wel moet je een goede balans zien te vinden tussen donker en licht. Te donkere kleuren maken de woonkamer kleiner en met te lichte kleuren ontbreekt de gezellige sfeer. 

4. Gebruik gezellige woonaccessoires

Woonaccessoires voor de decoratie zorgen ervoor dat de woonkamer persoonlijkheid uitstraalt en hiermee ook gezelligheid. Zonder woonaccessoires zou de woonkamer er kil en leeg uitzien, maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Een kast vol prullaria oogt misschien gezellig, maar ook chaotisch. Met de juiste woonaccessoires creëer je een sfeervolle woonkamer. Denk aan veel kussens op de bank, een paar grote bloempotten en uiteraard ook kaarsen. Daarnaast mogen ook enkele planten niet ontbreken. Een plant brengt veel gezelligheid mee en is tevens een gezonde toevoeging voor de woonkamer. 

5. Plaats een kachel of open haard

Wanneer de woning reeds is voorzien van een open haard, dan heb je geluk. Ook al gebruik je deze niet, een open haard geeft mede door de schouw enorm veel sfeer. Gebruik je de open haard wel, dan is dit ´s avonds natuurlijk het toppunt van gezelligheid. Al jaren worden nieuwbouwwoningen gebouwd zonder open haard. Dit houdt niet in dat je de gezelligheid van een haard moet missen. Je kunt ook een houtkachel plaatsen. Hiermee heb je net zoveel gezelligheid en een houtkachel is gemakkelijker te onderhouden. Vind je de sfeer van een knisperend vuurtje wel aantrekkelijk, maar wil je geen hout stoken? Er zijn tegenwoordig prachtige LED haarden verkrijgbaar die zeer natuurgetrouw een open haardvuur kunnen nabootsen.