Top
  >  Lifestyle   >  Alleenstaande vrouwen zonder kinderen lenen vaak!

Alleenstaande vrouwen lenen vaak
Alleenstaande vrouwen zonder kinderen vragen gemiddeld meer leningen aan. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek naar lening aanvragen in Nederland dat recent is uitgevoerd. Het gemiddelde leenbedrag van alleenstaande vrouwen is €9.900. Het gemiddelde leenbedrag van alleenstaande vrouwen met kinderen ligt net iets lager, namelijk €9.700.

Mannen lenen nog meer

Ondanks dat vrouwen vaak de stempel krijgen veel geld ‘over de balk te smijten’, zijn het toch de mannen die meer geld lenen. Specifiek de alleenstaande man met kinderen (€13.000). In Utrecht lenen mannen het hoogste bedrag. Hier bedraagt het gemiddelde leenbedrag van de alleenstaande man bijna €15.000. Uit een eerder onderzoek kwam dit ook al als resultaat naar voren waardoor er niks verandert aan de trend dat mannen makkelijker geld lenen dan vrouwen.
Lenen mannen vrouwen

Leendoelen

De redenen voor de aanvragen van geldleningen zijn vaak erg persoonlijk. Toch kan er worden verondersteld dat men het meeste geld leent voor een huis, auto, verbouwing en een badkamer of keuken. Mensen in Utrecht lenen gemiddeld het hoogste bedrag voor een auto (€11.400) en een verbouwing (€17.800). Met een lening kun je toch die extra kinderkamer maken wanneer je hier niet direct het geld voor beschikbaar hebt.

Daarnaast worden er veel aanvragen gedaan voor de herfinanciering van schulden en ook plastische chirurgie staat hoog op het lijstje. Echter wordt dit niet altijd bij de aanvraag vermeld. “Mensen zeggen dan dat ze bijvoorbeeld een auto kopen, maar gebruiken het geld
voor iets anders’, lichtte een woordvoerster van het onderzoek toe.

Soorten leningen

De meest bekende vormen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Een persoonlijke lening zorgt voor zekerheid omdat de rente en looptijd altijd vast staan. Dat zorgt voor zekerheid en duidelijkheid, waar veel vrouwen naar op zoek zijn. De rente bij een doorlopend krediet kan stijgen en dalen, ook is er sprake van een variabele doorlooptijd. Een doorlopend krediet is dus onzekerder en zal wellicht eerder een optie zijn die vaker door mannen gekozen wordt.

Ben je als alleenstaande ouder van plan om extra geld te lenen voor een nieuwe badkamer of auto? Laat je dan eerst goed inlichten over de bijkomende risico’s. Vraag om duidelijke voorwaarden zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.