Top
  >  Lifestyle   >  Alternatieven voor de pil


Het meest bekende voorbehoedsmiddel genaamd de pil kennen we eigenlijk allemaal. Maar naast de pil zijn er nog andere voorbehoedsmiddelen die we kunnen gebruiken. Wat zijn de alternatieven voor de pil?

Naast de pil zijn er nog een aantal andere voorbehoedsmiddelen voor vrouwen. De ene is bekender dan de andere en hierdoor is het soms moeilijk om een keuze te maken uit alle verschillende voorbehoedsmiddelen. Daarom heb ik een aantal voorbehoedsmiddelen, die bedoeld zijn vrouwen, voor jou op een rijtje gezet.

Spiraal
Een spiraal is een buigbaar en klein voorwerp dat hormonen afgeeft, dit wordt in de baarmoeder geplaatst door de dokter. De dosering hormonen die worden afgegeven is vrij laag en daardoor is de kans op bijwerkingen zeer klein. Een spiraaltje kan ongeveer vijf jaar blijven zitten en is erg betrouwbaar. Het inbrengen kan soms ietwat pijnlijk zijn en je kunt last hebben van bloedverlies. Je menstruatie zal daarentegen wel minder worden en bij sommige vrouwen blijft het helemaal weg. De betrouwbaarheid van het spiraaltje is zeer groot, omdat je dit niet elke ochtend/avond hoeft in te nemen. Na verwijdering ben je wel gelijk weer vruchtbaar.

Pessarium
Een pessarium is een rond, rubber kapje met een soepele metalen veer in de rand. Dit kapje kun je zelf inbrengen voordat je seks gaat hebben. Het pessarium sluit namelijk de baarmoedermond af. Wel moet het inbrengen nauwkeurig gebeuren, het vergt dus enige ervaring en oefening. Het pessarium moet echt precies goed zitten anders heb je nog steeds kans op een zwangerschap. Een pessarium krijg je via de huisarts. Wanneer je veel aankomt of afvalt, moet je weer terug voor een nieuw pessarium. Let er wel op dat je pessarium pas acht uur na de seks eruit mag halen.

Prikpil
De prikpil is een hormooninjectie die je elke drie maanden moet halen. Het voordeel aan de prikpil is dat je drie maanden langs nergens aan hoeft te denken. Wel is er als nadeel dat je menstruatie onregelmatig kan worden en als je stopt met de prikpil het een tijdje kan duren voor het weer normaal is. Daarnaast kent de prikpil meerdere bijwerkingen waaronder gewichtstoename en depressies.

Implanon
Een vrij nieuw voorbehoedsmiddel is de implanon. Dit is een kleine dunne staaf die onderhuids wordt aangebracht. Dit staafje is zo groot als een lucifer en wordt ingebracht door je arts net iets boven de elleboog. Het aanbrengen van zo’n staafje duurt maar een minuutje. Implanon geeft een kleine hoeveelheid hormonen af en moet om de drie jaar vervangen worden. Het grootste nadeel is wel dat er een grote kans is op een onregelmatig menstruatie patroon.

Nuvaring
De nuvaring is een soepele kunststof ring die je zelf inbrengt. Deze ring bied je 1 maand bescherming tegen zwangerschap. De ring blijft drie weken zitten en na die drie weken houd je, net zoals bij de pil,een stopweek.

Pleisterpil
De pleisterpil is het allernieuwst onder de voorbehoedsmiddelen. Het is een dunne, goedklevende pleister die via de huid oestrogeen en progestageen afgeeft aan je lichaam. De werking is vergelijkbaar met de pil. Je kunt de pleister plakken op je bil, buik, buitenkant van je bovenarm, schouderblad of je onderrug. Als je hem goed plakt blijft hij gewoon zitten, zelfs tijdens het zwemmen en sporten. Wel moet de pleister elke dag vervangen worden, voor een periode van drie weken.