Top
  >  Algemeen   >  Autoverzekering voor je kind afsluiten? Let hier dan goed op!

Heeft je zoon of dochter zijn of haar eerste auto gekocht? Gefeliciteerd! Je kind kan veilig de weg op, tenminste dat is natuurlijk wel de bedoeling. Hierbij is het afsluiten van een autoverzekering essentieel. In Nederland is het dan ook voor iedere auto eigenaar verplicht om een autoverzekering af te sluiten, jouw kind vanaf nu dus ook. Deze keuze lijkt alleen makkelijker gemaakt dan in werkelijkheid het geval is. Er zijn namelijk een aantal belangrijke verschillen voor jongeren als het gaat om het afsluiten van een autoverzekering. Lees snel verder voor een aantal handige tips!

Hogere prijs

Vaak is er sprake van een hogere prijs van de verzekeringspremie voor jongeren in vergelijking met ouderen. Jongeren tot 25 jaar krijgen dan ook vaak te maken met een zogenoemde premietoeslag. De reden hiervoor is dat jongeren vaker ongelukken veroorzaken dan ouderen. Hierdoor heeft de verzekeringsmaatschappij een hoger risico waardoor ze dit risico doorberekenen aan de klant. Maar hoeveel betaal je dan meer als jongere? Dat verschilt natuurlijk per verzekeraar, maar over het algemeen betaal je als 18-jarige vijf keer zoveel als een 35-jarige. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je als jongere een auto aanschaft. Deze maandelijkse kosten komen allemaal kijken bij de aanschaf van een auto, terwijl je hier misschien in eerste instantie niet aan denkt. 

Autoverzekering op de naam van de ouders?

Een logische oplossing om premietoeslag te omzeilen lijkt om de autoverzekering op de naam van de ouders af te sluiten. Bij de meeste autoverzekeraars mag dit echter niet. Een aantal verzekeraars zullen hier wel toestemming voor geven, maar onder een aantal voorwaarden. Zo is het van belang dat de jongere nog bij zijn of haar ouders in woont en dat er duidelijk is aangegeven dat de jongere het meest in de auto zal rijden. Daarnaast is er wel een groot nadeel, de jongere bouwt op deze manier namelijk geen schadevrije jaren op. Hierdoor zal de jongere vroeg of laat toch een verzekering op zijn of haar eigen naam moeten afsluiten en zal dan de verzekering hoger uitvallen doordat er geen schadevrije jaren zijn opgebouwd. 

Kortom, het is dus erg belangrijk om je goed te informeren voordat je een autoverzekering afsluit en hiervoor kun je autoverzekeringen vergelijken. Er komen namelijk nog meer kosten bij een auto kijken, zoals een autoverzekering en die zal duurder uitvallen dan voor een volwassene. De meeste verzekeraars rekenen dan ook een zogenoemde premietoeslag voor jongeren en hier kun je bij de meeste verzekeraars niet onderuit komen. Bij een aantal verzekeraars zal de autoverzekering op de naam van de ouders kunnen, waardoor het de goedkoopste autoverzekering zal zijn, maar ook hier zitten voorwaarden en nadelen aan verbonden.