Top
  >  Algemeen   >  Baarmoedertransplantatie maakt zwangerschap eindelijk mogelijk

Baarmoedertransplantatie zwangerschap
Er is voor het eerst een baby geboren bij een moeder die een baarmoedertransplantatie heeft gehad. Hiermee komt de hoop op een kindje voor sommige vrouwen die niet zwanger kunnen raken weer een stapje dichterbij.

In Zweden is een vrouw bevallen van een baby nadat ze een getransplanteerde baarmoeder had gekregen. De 36-jarige moeder, die werd geboren zonder baarmoeder, kreeg het orgaan van een 61-jarige vriendin. De vrouw heeft wel werkende eierstokken waardoor het kindje via IVF kon worden verwekt.

Gezonde baby geboren

Het jongetje kwam via een keizersnede ter wereld, omdat zijn moeder zwangerschapsvergiftiging had. Hij werd geboren na een zwangerschap van maar 31 weken en woog 1,8 kilo. Moeder en zoon maken het goed en zijn inmiddels alweer thuis.

Volgens het medische tijdschrift The Lancet kregen voor hetzelfde onderzoek nog 8 andere vrouwen een baarmoeder getransplanteerd. Bij 2 deelneemsters mislukte de transplantatie, alle anderen werden ook via IVF bevrucht. 2 van hun zouden nu zelfs al langer dan 25 weken in verwachting zijn.

Baarmoedertransplantatie in Nederland

In Nederland is de operatie op dit moment nog niet mogelijk. De ingreep zou hier pas over een paar jaar toegepast kunnen worden. “Het is een heel ingewikkelde operatie die je niet zomaar doet. Maar vanuit het Leids Universiteit Medisch Centrum hebben we wel contact met het Zweedse ziekenhuis om de techniek ook te gaan leren”, laat gynaecoloog Carina Hilders weten.