Top
  >  Algemeen   >  In België blijft Zwarte Piet gewoon Zwarte Piet

In Belgie blijft Zwarte Piet
Na alle ophef over Zwarte Piet in Nederland heeft België laten weten dat Zwarte Piet bij hun gewoon Zwarte Piet blijft. Onze buren begrijpen dan ook helemaal niets van de discussie rondom Piet.

Het Vlaamse Sint-Nicolaasgenootschap gaat niets veranderen aan Zwarte Piet. Raf Rumes, de secretaris van de stichting, zegt dat hij geen enkele reden ziet om iets te doen aan de donkere huidskleur, rode lippen, kroeshaar en gouden oorbellen van Piet. Dit jaar wordt Sinterklaas in België dan ook wederom gevierd zoals voorgaande keren.

Volgens Rumes wordt het debat over het racistische karakter van Piet met verbijstering gevolgd in Vlaanderen. Hij vond het vorig jaar heel erg om te zien dat tegenstanders in Nederland tussen de kinderen in stonden te schreeuwen dat Piet racistisch is. “Wij begrijpen er niks van dat de discussie bij jullie zo uit de hand loopt. Wij hebben hier in al die jaren nooit één klacht over Zwarte Piet gehad”, laat hij weten aan het AD.

Zwarte Piet is niet racistisch

Ook benadrukt hij dat Piet nooit racistisch bedoeld is en dat een kleine groep bezig is met het verstoren van een prachtige traditie. “Piet heeft niets te maken met een koloniaal verleden. Er is maar een kleine groep kleingeestige mensen in Holland die dat denkt en die kleine groep is verantwoordelijk voor al het gedoe. Wij vinden dat heel Hollands: het altijd beter weten, altijd maar met het vingertje zwaaien”, aldus Rumes.

Foto: Zoetnet