Top
  >  Algemeen   >  Diversiteit op de arbeidsmarkt; waar werken vrouwen zoal?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, wil je een carrièreswitch maken of sta je aan het begin van je carrière? Dan ben je vast continu aan het kijken naar de arbeidsmarkt en waar je graag zou willen werken. Hierbij is dan diversiteit ook vaak een belangrijk thema, hierbij wordt de verscheidenheid aan werknemers binnen een organisatie bedoeld. Bijgaand wordt niet alleen gedacht aan leeftijd en kennis, maar ook aan achtergrond en geslacht. Want waar werken vrouwen zoal? Ben je benieuwd? Lees dan snel verder. 

Lerares

Een van de meest aantrekkelijke beroepen voor een vrouw is docent. Als een docente, ook wel lerares genoemd, breng je vaardigheden en kennis bij bij je leerlingen. Dit kan een breed scala aan kennis betreffen, denk bijvoorbeeld aan docent op een basisschool of middelbare school. Daarnaast is het ook mogelijk om docent te worden in een gespecialiseerd vakgebied, dit is meestal ter sprake bij een hogeschool of universiteit waarbij studenten worden opgeleid tot ze een bepaald beroep kunnen vervullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een baan bij de NCOI groep, dit zijn verschillende opleidingsinstituten waar mbo-, hbo- en masteropleidingen worden aangeboden voor werken mensen. Als docent bij de NCOI groep zal de gemiddelde leeftijd van je klas dus hoger kunnen uitvallen dan dat je elders gewend bent. 

Tandarts

Daarnaast zijn veel vrouwen werkzaam als tandarts. Een tandarts zorgt ervoor dat het gebit er zo gezond mogelijk uitziet en dat ziekte en afwijkingen voorkomen kunnen worden. Vaak is er ook een mondhygiëniste of assistente aanwezig. Dit zijn ook veel voorkomende beroepen onder vrouwen. Een mondhygiënist reinigt onder andere het gebit en geeft uitleg en advies over het gebit. In opdracht van de tandarts is het ook mogelijk dat de mondhygiënist verdoving toedient, gaatjes vult of röntgenfoto’s maakt. Een tandartsassistente is niet alleen naast de stoel te vinden, maar kan ook de patiënten ontvangen, afspraken inplannen en administratie van de praktijk op zich nemen. Bovendien het is ook mogelijk dat de tandartsassistente assisteert tijdens behandelingen. 
Kortom, vrouwen werken voornamelijk als lerares en tandarts, maar daarnaast zijn er natuurlijk ook nog veel andere beroepen waarin vrouwen werkzaam zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan interieurontwerper, evenementenplanner, advocaat, makelaar, personal trainer, verpleegster en journalist. Wanneer je een carrièreswitch wilt maken is het meestal nodig om je te laten omscholen. Je hebt tenslotte een diploma nodig voor het vakgebied waarin je werkzaam wilt zijn. Dit is natuurlijk mogelijk, maar daarbij is het wel belangrijk om altijd de reviews van een opleider te lezen als je ervoor kiest om jezelf te laten omscholen.