Top
  >  Mode & Beauty   >  Het effect van een dag hamam


Veel sauna’s bieden het aan, een hamam arrangement. Scrubben, inzepen, een massage en een modderbad, het is allemaal heerlijk. Maar wat is nou het effect van zo’n dag hamam?

Natuurlijk is een dagje sauna met hamam een prima manier om lekker te ontspannen. Je wordt gemasseerd, ingezeept en je bent helemaal relaxed. Maar het is ook heel goed voor je lichaam. Het effect van een dag hamam gaat verder dan alleen ontspanning.

Scrubben

Als je wel eens een hamam behandeling hebt gehad, weet je dat het scrubben niet al te zacht gebeurt. Dit is niet alleen voor het verwijderen van dode huidcellen. Door het scrubben wordt ook je bloedsomloop gestimuleerd. Je bloedsomloop is belangrijk voor het transporteren van stoffen door je lichaam. Je bloed brengt zuurstof rond en voert afvalstoffen af. Als je geen goede bloedsomloop hebt, kun je ook last krijgen van koude handen en voeten.

Zeep

Hamam behandelingen staan bekend om hun schuimende zeepmassages. Daarvoor lig je meestal op warme marmeren plaat. Je lichaam wordt bedekt met een dikke laag schuim van olijfzeep, die als een warme deken over je heen ligt.


De massage is niet alleen heel ontspannend, het zorgt er ook voor dat de zeep goed over je huid wordt verdeeld. De olijfzeep zorgt ervoor dat overtollig talg verdwijnt, waardoor je huid diep gereinigd wordt. Het masseren zorgt ook weer voor een gestimuleerde bloedsomloop en laat al je spieren ontspannen. Met de zeep zou niet alleen je uiterlijk, maar ook je innerlijk schoner worden.

Stoom

Bij een hamam hoort een stoomruimte. In deze ruimte warmt je lichaam helemaal op, net zoals in een sauna. Dit voelt prettig, maar het stimuleert ook weer je bloedsomloop. De profeet Mohammed raadde iedereen aan om regelmatig naar de hamam te gaan, omdat de warmte de vruchtbaarheid zou vergroten.

Het effect van een dag hamam is dus niet alleen totale ontspanning, maar ook een hele diepe reiniging. Je bent helemaal schoon door het scrubben en de zeep. Volgens een oude mythe ben je zelfs vanbinnen schoon geworden. Je bloedsomloop is gestimuleerd door de warmte en door de massages. Je bent ontspannen, schoon en je kunt er weer even tegenaan.