Top
  >  Mode & Beauty   >  Gewoontes die slecht zijn voor je borsten


Ondanks dat elk paar borsten anders zijn, heeft wel elke vrouw ze. Toch houden de meesten van ons er ook een paar gewoontes op na die slecht zijn voor je borsten.

Hoewel borsten heel belangrijk zijn, zorgen we niet altijd even goed voor ze. Het is immers meer dan een hoop huid op het lichaam van een vrouw. We hebben ze gekregen om mannen mee te verleiden en onze kinderen mee te voeden. Dit zijn hele belangrijke dingen in het leven en daarom is het ook verstandig om de volgende gewoontes die slecht zijn voor je borsten te verbannen.

Oude BH

Een BH gaat ongeveer 1 à 2 jaar mee afhankelijk van hoe vaak je deze draagt en wast. Hierna begint de elasticiteit te verdwijnen, wat kan zorgen voor nek- en rugklachten. Als de cups of de bandjes van je BH misvormd zijn, afzakken of versleten zijn dan is het tijd voor een nieuwe.

Jojo dieet

Iemand die aan jojo diëten doet krijgt meestal te maken met veel gewichtsafname en –toename in korte tijd. Dit is slecht voor je borsten, omdat ze hierdoor kleiner en groter worden. Daarom kun je het beste door de weeks gezond eten en in het weekend jezelf verwennen met iets lekkers.

Tepelhaar scheren

Als je kampt met tepelhaar is het heel verleidelijk om dit weg te scheren. Toch is het verstandiger om het haar rondom je tepels verwijderen met een pincet. Dit doet inderdaad veel meer pijn dan scheren, maar voor je borsten is het veel veiliger. Scheren kan namelijk zorgen voor ingegroeide haren.

Alcohol en sigaretten

Natuurlijk weten wel allemaal dat drinken en roken niet al te goed is voor onze gezondheid. Maar wist je ook dat 2 glazen alcohol per dag en sigaretten de kans op borstkanker vergroten? Daarom is het verstandig om dit zoveel mogelijk te beperken.

Geen zonnebrand

Als we gaan zonnen smeren we onze borsten meestal in met zonnebrand, maar als we in de lente naar buitengaan in een laag uitgesneden topje doen we dit niet. Dit is echter niet verstandig, want de huid rondom je borsten is erg gevoelig, verbrand snel en van teveel zon ontstaan nu eenmaal rimpels.

Borsten niet controleren

Borstkanker komt bij jonge vrouwen niet heel vaak voor, maar toch is het verstandig om je borsten regelmatig te controleren op bultjes. Check je borsten bijvoorbeeld 1 keer per maand op knobbeltjes. De douche is een goede plaats om dit te doen, omdat je handen gemakkelijk over je lichaam glijden door de zeep. Als je iets verdachts tegenkomt, neem dan direct contact op met je huisarts.

Hoewel in Nederland een mammografie pas wordt aangeraden als je de 50 bent gepasseerd, kan het geen kwaad om deze ook eerder te doen. Ondanks dat mammogrammen volgens medici minder effectief zijn bij het ontdekken van tumoren bij jonge vrouwen, schaadt het niet en is altijd fijner om zekerheid te hebben dan spijt.