Top
  >  Lifestyle   >  Groener leven door groene stroom


We weten allemaal dat het niet zo goed gaat met het milieu. De vervuiling zorgt voor opwarming van de aarde en milieurampen vinden om de haverklap plaats. Als deze kwestie je aan het hart aangaat, zou je over kunnen stappen van gewone stroom naar groene stroom.

De verschillende reclamecampagnes proberen je er ook van te overtuigen, dat groene stroom een bijdrage kan leveren aan de verbetering van het milieu. Maar wat is groene stroom nou eigenlijk?

Alle soorten elektriciteit die op een milieuvriendelijke wijze worden opgewekt, vallen onder de term groene stroom. Het merendeel hiervan bestaat uit de verbranding van biomassa, daarna komt wind- en waterkracht. Vooral de windenergie zal de komende jaren erg belangrijk worden in Nederland, onder andere omdat zonnepanelen in ons land niet voldoende opleveren. Andere vormen van groene stroom zijn, energie opwekken via de warmte in afvalverbrandingsinstallaties en blauwe energie die door het verschil in hoeveelheid zout tussen kraan- en zeewater wordt opgewekt.

De verschillende energiemaatschappijen van groene stroom leveren de elektriciteit aan het elektriciteitsnet. Hierna is de groene stroom precies hetzelfde als de normale elektriciteit, dus je hoeft niet bang te zijn dat je erop achteruit gaat. Er zit echter wel een voordeel aan en dat is het milieuvriendelijke aspect.

De kosten voor groene stroom zijn niet hoger dan normale elektriciteit. Alleen doordat er meerdere energiemaatschappijen zijn, zullen de prijzen soms verschillen in vergelijking met anderen. Dus op zich het is gewoon een kwestie van zoeken naar de meest voordelige leverancier. Ook handig om te weten is dat je nieuwe energiemaatschappij de afmelding regelt bij je oude maatschappij, dus hoef je je daar niet bezig mee te houden.