Top
  >  Lifestyle   >  Hoe kan ik beter communiceren?


Nederlanders zijn over het algemeen niet bepaald open en een vlotte babbel hebben moet bij je karakter passen. Toch zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten als je beter wilt worden in communiceren met je omgeving.

Het zou toch fijn zijn als wij andere mensen beter leren begrijpen en eigen ideeën makkelijker leren uiten? Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan want ook vrouwen hebben nogal eens moeite met communiceren op de juiste manier. Maar om je hierbij in de toekomst een handje te helpen vind je hieronder een aantal tips die je helpen beter te communiceren.

Luister

Begin op luistergebied, belangrijk is dat je hierin vooral actief bent. Dit betekent dat je werkelijk deelneemt aan een gesprek en geïnteresseerd bent. We proberen vaak onze eigen ideeën over te brengen zonder uit te vinden hoe de ander erover denkt. Te veel miscommunicatie wordt veroorzaakt doordat we de ander niet echt begrijpen. Je kunt natuurlijk niet goed reageren op iets dat je niet begrijpt.

Oordeel minder

Het is bijna niet te vermijden om mensen in hokjes te stoppen, dat zijn we nu eenmaal gewend. Binnen één seconde schatten we iemand vaak al in op leeftijd of aantrekkelijkheid. We denken te weten hoe de ander in elkaar steek en dat is een grote fout. Plak geen sticker op een persoon en houd je niet bezig met stereotypes. Veroordeel niet direct het gedrag zonder te begrijpen waar het vandaan komt. Want elk oordeel dat je maakt, zegt net zoveel over jezelf als over de ander.

Geef complimentjes

Wanneer is de laatste keer dat iemand je zei dat je iets goed had gedaan? Dat je er goed uitzag? Toch is dat een geweldige manier om je communicatie en relaties te verbeteren. Geef eens gratis een compliment weg, daar verlies je niets mee. Ben je kritisch en vind je dat niet iedereen een compliment verdient? Laat het los, niemand zit te wachten op kritische mensen.  Een welgemeende positieve opmerking doet mensen vaak erg goed.

Toon

Let op de toon van je stem, het is een sterke manier van communiceren. Sommige woorden hebben een gemene bedoeling als je die op een andere toon uitspreekt. De manier waarop je iets zegt bepaald de impact van je boodschap. Je gesprekspartner zal hierdoor ook meer openstaan voor jouw mening. Stem de intonatie van je eigen geluid dan ook zoveel mogelijk af op degene waarmee je aan het praten bent.

Lichaamstaal

Naast het letten op je luister en praatgedrag, is het ook erg belangrijk om je lichaamstaal te beheersen. Een gesprek verloopt alleen lekker als de non-verbale communicatie niet in de weg staat. Ga vooral niet met je vingers wijzen of met je armen over elkaar staan in een volle ruime, want je houding laat het beste zien hoe jij je op dat moment voelt.