Top
  >  Lifestyle   >  Hoe vind ik een opleiding die bij mij past?

Overweeg je een studie te volgen, maar weet je nog niet precies wat je wilt gaan doen? Misschien wil je gaan studeren op een reguliere onderwijsinstelling of juist vanuit huis en deels klassikaal een NCOI opleiding volgen. Hoe kom je erachter welke opleiding het beste bij je past? In dit artikel hebben wij enkele tips voor je op een rijtje gezet, zodat je een passende opleiding kunt vinden. Lees snel verder voor onze handige tips.

Bedenk wie je bent en wat je kunt
Allereerst is het van belang te weten wie je bent en wat je kunt. Dit betekent dat je je sterke en zwakke punten moet opschrijven, wat je hobby’s zijn en wat je belangrijk vind bij het kiezen van een studie. Wanneer je dit ietwat lastig vindt, kan het helpen om een studiekeuzetest online te doen. Je kunt ook aan familie, vrienden en vriendinnen vragen hoe ze jou zien. Wat zijn voor hen jouw goede eigenschappen en wat past volgens hen bij jou?

Stel criteria op
Stel vervolgens criteria op voor je aankomende studie. Waar moet deze precies aan voldoen? Maak een zo concreet mogelijk lijstje. Een opleiding moet namelijk precies bij jou passen. Wanneer je weet wat jouw criteria zijn, kun je eenvoudiger een passende opleiding vinden.

Vergelijk verschillende studies met elkaar
Vergelijk verschillende studies met elkaar, want dit kan je meer bevestigen in je voorkeur. Bekijk bijvoorbeeld eens de pagina van de NCOI om te zien welke opleidingen zij te bieden hebben. Door meerdere studies met elkaar te vergelijken, blijf je ook openstaan voor andere opties en kun je zomaar ineens op de ideale studie stuiten.

Bereid je voor op de open dag
Heb je een studierichting gevonden die je aanspreekt? Dan raden we het zeker aan om de open dag van de betreffende opleiding te bezoeken. Dit werkt namelijk bevestigend. Bedenk van te voren wat je tijdens het bezoeken van de open dag wilt bereiken. Heb je specifieke vragen over de studie? Schrijf deze dan op en bekijk online alvast bij wie je terecht kunt om deze vragen te stellen.

Praat met mensen die al in het vakgebied werken
Wanneer je aan het nadenken bent over een specifieke studie, kan het zeker helpen om contact op te nemen met mensen die al in dit vakgebied werken. Praat met hen over wat zij doen en vraag hen naar zowel de positieve als mindere leuke kanten van hun werk. Zo kom je erachter of het jou ook leuk lijkt. Misschien heb je wel iemand in de familie die in een bepaald vakgebied werkt of een vriend(in) of kennis. Dat zijn vaak je beste raadgevers.
Wij wensen je veel succes met het vinden van een passende opleiding.