Top
  >  Algemeen   >  Klassieke sinterklaasliedjes en hun oorsprong


Al generaties lang worden er rond 5 december liedjes gezongen voor Sinterklaas. Het is een van de belangrijkste tradities voor dit jaarlijkse volksfeest. Maar waar komen deze klassieke sinterklaasliedjes eigenlijk vandaan en wat is hun oorsprong?

Vrijwel ieder jaar verschijnen er wel weer nieuwe en moderne sinterklaasliedjes. Toch zijn er een aantal klassiekers die bij dit feest niet meer zijn weg te denken. Denk maar eens aan Zie ginds komt de stoomboot en De zak van Sinterklaas. Sommigen zullen zich misschien afvragen waar deze liederen vandaan komen en wie weet zijn je kinderen hier ook wel nieuwsgierig naar. Daarom vind je hier wat meer informatie over de klassieke sinterklaasliedjes en hun oorsprong.

De meeste klassieke liederen die met Sinterklaas worden gezongen stammen uit de 19e eeuw. Er zijn echter ook sinterklaasliedjes waarvan de oorsprong al in de 17e eeuw ligt. Hoewel de liedjes niet bepaald leeftijdsgebonden zijn, worden deze vandaag de dag het meest gezongen door kinderen. Vroeger werden deze liederen ook in de kerk gezongen. Sommige klassieke sinterklaasliedjes zijn door de jaren heen enigszins aangepast. Zo werd er bij de coupletten over Zwarte Pieten vaak een nadruk gelegd op het uitdelen van straffen aan stoute kinderen. Tegenwoordig valt dit wel mee en worden de Pieten net zoals Sinterklaas als kindervrienden bestempeld.

Zie de maan schijnt door de bomen

Het waarschijnlijk oudste sinterklaasliedje is Zie de maan schijnt door de bomen. Dit lied werd in 1843 gepubliceerd en is geschreven door Jan Pieter Heije. Deze man was een Nederlandse arts die vooral bekend werd door zijn bijdrage aan de dichtkunst en verschillende liederen. Het schijnt dat hij Zie de maan schijnt door de bomen speciaal had geschreven voor kinderen met kortademigheid, zodat zij konden oefenen met diep ademhalen.

Sinterklaas kapoentje

Net als vele andere sinterklaasliedjes is Sinterklaas kapoentje ontstaan in de 19e eeuw. Over de betekenis van het lied wordt tot op vandaag de dag nog veel gespeculeerd. De een zegt dat het lied iets te maken zou hebben met Klaes Kapoen, een fictief figuur die als kwajongen rond de 19e eeuw veel voorkwam in spotprenten. Andere mensen kijken naar de letterlijke betekenis van het woord kapoen, namelijk gecastreerde haan. Zij denken dat de associatie tussen het woord kapoentje en Sinterklaas is ontstaan door het feit dat een bisschop ook geen seksleven heeft.

Sinterklaasje bonne, bonne, bonne

Het lied Sinterklaasje bonne, bonne, bonne is door de jaren heen gemoderniseerd. Er zijn dan ook vele verschillende versies van dit rijmpje te vinden. De oudste variant van het liedje stamt waarschijnlijk uit het eind van de 19e eeuw. Over de betekenis van Sinterklaasje bonne, bonne, bonne valt niet veel te discussiëren. Het woord bonne is hier hoogstwaarschijnlijk overgenomen uit de Franse taal. Aangezien het goed betekent in het Frans, gaat men er vanuit dat met de herhaling in het liedje heel erg goed wordt bedoeld.

Top 10 sinterklaasliedjes

Hieronder staat de top 10 van de meest gezongen sinterklaasliedjes aller tijden.

  1. Zie ginds komt de stoomboot
  2. Daar wordt aan de deur geklopt
  3. Sinterklaas kapoentje
  4. O, kom er eens kijken
  5. Hoor wie klopt daar kinderen
  6. Zie de maan schijnt door de bomen
  7. De zak van Sinterklaas
  8. Wie komt er alle jaren
  9. Sinterklaas is jarig
  10. Sinterklaas kom maar binnen