Top
  >  Mode & Beauty   >  Kledingkleur verraadt stemming


Als je een beetje somber bent heb je snel de neiging om iets donkers uit de kast te trekken, terwijl als je je goed voelt je juist kiest voor iets kleurrijks. Kortom de kleur van je kleding zegt veel over je humeur.

Het klinkt heel logische: wie zich niet fijn voelt, kleedt zich liever in onopvallende tinten. Onderzoekers aan de University Hospital South Manchester wilden nagaan of deze redenering klopt. Daarom onderzochten zij 220 depressieve of angstige personen en 300 gezonde mensen. Aan elke persoon werd aan de hand van een kleurenrad, met daarop verschillende tinten wit, zwart, geel, oranje, rood, groen, bruin, blauw, paars en roze, gevraagd welke kleur het aantrekkelijkste was, wat de lievelingskleur was en welke kleur het beste de gemoedstoestand weergaf.

Beide groepen gaven aan dat geel de meest aantrekkelijk kleur was. Qua lievelingskleur zaten de 2 groepen ook op dezelfde golflengte en kozen voor blauw. Bij de kleur die de stemming weergaf was er wel duidelijk een verschil. De depressieve groep koos voor grijs, terwijl de personen die zich goed voelde voornamelijk kozen voor geel.

Volgens de onderzoekers kan op basis hiervan wel degelijk geteld worden dat de kleur van kleding iets verraadt over je gemoedstoestand. Want geel duidt volgens de onderzoekers op een gelukkig leven en grijs op een monotoon bestaan.