Top
  >  Lifestyle   >  De 6 kleinste vrouwen ter wereld

kleinste vrouwen ter wereld
Hoewel de gemiddelde Nederlandse vrouw 1,68 meter is, zijn er heel wat dames die dat bij lang en na niet halen. Maak kennis met de 6 kleinste vrouwen ter wereld.

In totaal zijn er ongeveer 200 medische aandoeningen die kunnen leiden tot dwerggroei. De kleinste vrouwen ter wereld kampen bijna allemaal met een botaandoening of hormoonstoornis waardoor hun groei wordt gehinderd. Door hun ziekten komen ze geen eens boven de eettafel uit.

Hatice Kocaman 71 centimeter uit Turkije

Hatice Kocaman
In 2010 werd Hatice Kocaman erkend als de kleinste vrouw ter wereld. Ze heeft een lengte van 71 centimeter en woont het Turkse Kadirli. Haar formaat is het gevolg van een genetische botaandoening die ze waarschijnlijk van haar ouders heeft geërfd.

Bridgette Jordan 69 centimeter uit de Verenigde Staten

Bridgette J
De 69 centimeter lange Bridgette Jordan werd in 2011 voor een periode van 3 maanden uitgeroepen tot de kleinste volwassen vrouw ter wereld. Ze is in 1989 geboren, woont in de Amerikaanse staat Illinois en heeft microcephalic osteodysplastic. Bridgette heeft een jongere broer Brad die 96,5 centimeter goot is. Ze zijn de kleinst levende broer en zus en zijn samen 168,5 centimeter.

Madge Bester 65 centimeter uit Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse Madge Bester werd in 1963 geboren en is 65 centimeter lang. Ze heeft osteogenesis imperfecta waardoor ze zeer zwakke boten heeft en in een rolstoel zit. Haar moeder Winnie, die in 2001 overleed, had ook last van deze ziekte en was 70 centimeter.

Jyoti Amge 62 centimeter uit India

Jyoti A
Jyoti Amge is met haar lengte van 62 centimeter de kleinst levende vrouw ter wereld. Ze kreeg de titel op 16 december 2011 toen ze 18 jaar werd van het Guinness World Records. Jyoti werd in 1993 geboren in de stad Nagpur in India en lijdt aan de groeistoornis achondroplasie. Ze weegt 5 kilo en is met haar lengte korter dan een 4 maanden oude baby.

Pauline Musters 58 centimeter uit Nederland

Pauline Musters
De Nederlandse Pauline Musters is de kleinste volwassen vrouw ooit die gemeten is door het Guinness World Records. Ze was 58 centimeter, woog 4 kilo en werd in 1878 geboren in Ossendrecht. Pauline stierf in 1895, op 19-jarige leeftijd, in New York aan een longontsteking.

Lucia Zarate 50,8 centimeter uit Mexico

Lucia Zarate
Lucia Zarate is met haar lengte van 50,8 centimeter en gewicht van 2,1 kilo de kleinste vrouw die ooit geleefd heeft. Ze werd in 1864 geboren in Mexico en was de eerste persoon waarbij majewski osteodysplastic werd vastgesteld. Op 12-jarige leeftijd vertrok Lucia naar de Verenigde Staten waar ze in de entertainment ging werken. In 1890 op 26-jarige leeftijd overleed ze aan onderkoeling, nadat haar circustrein strandde in besneeuwde bergen van de Sierra Nevada.