Top
  >  Lifestyle   >  Kleuren muurverf die je humeur beïnvloeden


Het kiezen van de juiste kleuren voor in je huis kan best een lastig karwei zijn. Er zijn namelijk veel verschillende kleuren muurverf die ieder op hun eigen manier je humeur beïnvloeden. Daarom lees je hier meer over welke kleur juist wel of niet voor een bepaalde ruimte geschikt is.

Het zal je misschien verbazen, maar de kleur die jij bijvoorbeeld de bad- of woonkamer geeft kan een groots effect hebben op je humeur.  Zo lijkt rood misschien een perfecte kleur voor de slaapkamer, maar niets is minder waar. Om te weten te komen welke kleur muurverf er wel geschikt is voor de slaapkamer en andere ruimtes, staan hieronder een aantal kleuren met ieder een beschrijving over welk effect ze kunnen hebben op je humeur.

Geel

De kleur geel doet mensen meestal denken aan het zonlicht en daarom geeft het velen een gelukkig gevoel van binnen. Toch zitten er aan geel een aantal minpunten. Zo is deze kleur erg fel voor de ogen en kan het frustratie en boosheid verergeren. Ook wordt het afgeraden om geel in babykamers te gebruiken, omdat het schijnt dat baby’s meer huilen in een gele kamer dan in kamers met een andere kleur.

Rood

Rood staat bekend als een kleur die het energieniveau in een kamer verhoogt. Deze kleur past erg goed in de huis- of eetkamer, omdat het mensen bij elkaar brengt. Wel wordt het afgeraden om rood voor de slaapkamer en andere kamers waar je wilt ontspannen te gebruiken, omdat het wel eens te stimulerend zou kunnen zijn.

Blauw

Blauw is van alle kleuren het meest kalmerend. Deze kleur staat erom bekend de bloeddruk en hartslag te verlagen, waardoor een rustgevend effect ontstaat. Dit maakt blauw perfect voor de bad- en slaapkamer. Verder staat de kleur creativiteit toe, wat het ook geschikt maakt voor sommige werkruimtes. Een minpunt aan de kleur blauw is wel dat het soms te kalmerend kan werken. Hierdoor loop je het risico erg traag te worden en het kan zelfs zover gaan dat je een depressief gevoel ontwikkeld.

Oranje

De kleur oranje zorgt voor opwinding en enthousiasme. Net als rood, geeft deze kleur het energieniveau in de kamer een grote boost. Oranje ruimtes werken dan ook vaak motiverend, iets wat perfect is voor bijvoorbeeld een trainingsruimte. Net als bij rood wordt er afgeraden om deze kleur in de slaapkamer te gebruiken, vanwege de drukte die het geeft.

Groen

Groen wordt van alle kleuren beschouwd als het meest prettig voor de ogen. Dit komt mede omdat het de natuur symboliseert. Verder kan deze kleur verfrissend werken en zorgen voor een ontspannen sfeer. Wel zijn er ook groentinten met het tegenovergestelde effect. Zo heb je bijvoorbeeld neongroen dat energie uitstraalt, maar vaak te overweldigend is wanneer het wordt gebruikt in een gehele kamer. Het hangt daarom erg van de groentint af, of deze wel of niet geschikt is voor bepaalde ruimtes.

Paars

De kleur paars zorgt als combinatie van blauw en rood voor een kalmerend effect, terwijl het tegelijkertijd de bewustwording stimuleert. Donkere paarstinten stralen luxe uit en schijnen erg geschikt te zijn voor het kantoor. Lichtere paarstinten, zoals lila en lavendel, geven een rustgevend gevoel en doen het goed in kinderkamers. Verder is de kleur paars erg geschikt voor de slaapkamer, want naast het kalmerende effect zou het ook zorgen voor meer seks.

Neutrale kleuren

Onder neutrale kleuren verstaan we zwart, wit en bruin. Zwart staat voor elegantie, maar zorgt voor duisternis en een vernauwend gevoel wanneer het wordt gebruikt in een gehele kamer. De kleur wit staat voor zuiverheid en geeft een schone achtergrond waardoor de andere kleuren in een ruimte meer naar voren komen. Bruin zorgt voor een down to earth gevoel en is de laatste jaren wat betreft het decoreren erg populair. Wees wel voorzichtig met neutrale kleuren, want ze hebben nog wel eens de neiging wat saai te zijn.

Foto via Pinterest