Top
  >  Lifestyle   >  Landen geleid door vrouwen


Het is nog niet zo gek lang geleden dat vrouwen helemaal geen stem hadden in de politiek. Dat dit nu wel anders is bewijst dit lijstje met landen die worden geleid door vrouwen.

De landen Duitsland, Finland, IJsland, Australië, Costa Rica, Brazilië en Kyrgyzstan worden allemaal geleid door vrouwen. Velen van hen zijn nog maar sinds kort aan de macht, maar zijn mateloos populair.

Duitsland


Sinds 2005 is Angela Merkel de bondskanselier van Duitsland. Ze is daarmee de eerste Duitse vrouwelijke regeringsleider. Ze is van de Christelijk Democratische Unie van Duitsland. Omdat Duitsland een groot land is, speelt Merkel ook een grote rol in de Europese politiek.

Finland


In Finland is Tarja Halonen een machtige vrouw, zij is namelijk sinds 2000 de president van het land. Destijds won Halonen met maar iets meer dan de helft van de stemmen, maar tegenwoordig blijft haar populariteit juist alleen maar toenemen.

IJsland


Jóhanna Sigurðardóttir is sinds 2009 de premier van IJsland. Niet zo gek, want van alle politici van IJsland is zij het langst actief in de politiek. Bijzonder aan Sigurðardóttir is dat ze ook de eerste openlijke homosexuele regeringsleider is.

Australië


Julia Gillard is sinds 2010 de eerste vrouwelijke premier van Australië. Ze komt oorspronkelijk uit Wales in Groot-Brittannië, maar is met haar ouders geëmigreerd naar Australië. Dit op aanraden van de dokter om naar een warmer klimaat vanwege een ernstige ziekte die Gillard als kind heeft opgelopen.

Costa Rica


In Costa Rica is Laura Chinchilla aan de macht, zij is sinds 2010 de president van het land. Ze zorgt wel voor veel controverse omdat ze onder andere tegen abortus en homohuwelijken is. Burgerrechten organisaties maken zich hier zorgen om.

Brazilië


Dit jaar is Dilma Rousseff de eerste vrouwelijke president van Brazilië geworden, en mag zich daarom bij dit lijstje voegen. Ze was als jonge vrouw al actief in de politiek, tijdens de revolutie tegen het militaire regime deed ze volop mee. Ze heeft hier zelfs voor in de gevangenis gezeten.

Kyrgyzstan


Sinds 2010 is Roza Otunbayeva president van Kyrgyzstan. Ze nam na de revolutie de plaats in van de mannelijke president die daarvoor het land regeerde. Daarvoor was ze een vooraanstaand lid van de communistische partij in de Sovjet Unie.