Top
  >  Eten & Drinken   >  Maak je figuur zomerklaar


De winter hebben we inmiddels gedag kunnen zwaaien, maar helaas geldt dit niet voor die extra kilo’s die sommigen zijn aangekomen. Tijdens de koude maanden waren deze vast en zeker geen overbodige luxe, maar als je er nu liever van af wilt zijn hier een aantal tips.

Het duurt niet lang meer voordat de zomervakantie voor de deur staat. Dan worden de bikini’s en badpakken weer meegenomen in de koffer, om lekker op het strand van de zon te kunnen genieten. Om er zeker van te zijn dat je er helemaal klaar voor bent, kun je met de volgende tips je figuur in vorm brengen in een aantal weken.

1. Opmeten van je maten
Het verliezen van centimeters zal je helpen om gemotiveerd te blijven, tijdens het eten van gezonde voeding en regelmatig te sporten. Zorg dat je je maten in ieder geval elke week opmeet, zodat je de vorderingen in de gaten kan houden. Aan deze resultaten heb je meer dan dat je telkens op de weegschaal zou gaan staan, want onthoud dat spieren zwaarder zijn dan vet.

2. Probeer elke dag te bewegen
Probeer om ten minste 20 minuten per dag iets aan beweging te doen. Door dit te variëren zul je het beter kunnen volhouden, zou zo je kunnen gaan wandelen, fietsen, zwemmen of fitnessen.

3. Rekken en strekken
Nadat je ‘s morgens wakker wordt is het aan te raden om eerst te gaan rekken en strekken, voor ongeveer vijf minuten. Dit zorgt ervoor dat je meer energie hebt voor de rest van de dag. Plak je hier tegelijk je dagelijkse workout aan vast, dan breng je je stofwisseling opgang en zul je je ook fitter gaan voelen.

4. Gebruik gewichten
Het trainen met gewichten zorgt voor vetverbranding, wat uiteindelijk leidt tot een strakker figuur. Werken met gewichten is iets wat je prima thuis kunt doen en ze zijn in bijna alle sportzaken wel verkrijgbaar. In eerste instantie kun je beginnen met een paar kilo, wat je daarna zou kunnen opbouwen tot een zwaarder gewicht. Het ligt er maar net aan wat jij prettig vindt en wat voor resultaat je wilt bereiken.

5. Eet gezond
Om niet in de verleiding te komen om ongezonde dingen te eten, die veel vet en suiker bevatten, moet je ze niet in huis halen. Heb je nu trek in een tussendoortje, probeer dan eens een stuk fruit, rauwkost, wat noten of een bakje yoghurt. Om zoveel mogelijk voedingstoffen uit je eten te halen, is het belangrijk dat je veel groenten in je dieet opneemt. Deze bevatten veel vezels, weinig suikers en zijn helemaal natuurlijk. Met groenten kun je eindeloos variëren, zo zou je er een salade of soep van kunnen bereiden, of je gaat ze stomen, grillen, wokken of koken.

6. Eet regelmatig
Probeer drie maaltijden per dag te eten en twee kleine tussendoortjes. Door dit zo te verdelen blijft je bloedsuikerspiegel in balans en zul je minder trek hebben in zoete dingen. Je stofwisseling blijft ook gedurende dag in werking, zodat die calorieën worden verbrand. Je moet jezelf niet gaat uithongeren, want dan zal je stofwisseling op een laag pitje werken en gaat je lichaam zoveel mogelijk calorieën op slaan, waardoor je juist kan aankomen.

7. Drink voldoende
Drink het liefst 8 tot 10 glazen water per dag, dit is ongeveer 1,5 tot 2 liter. Dit zorgt er onder andere voor dat je je vol voelt, maar ook dat je bepaalde afvalstoffen makkelijker kwijtraakt. Om dit de hele dag te kunnen doen, is het meenemen van een flesje water een eenvoudige manier. Heb je hier wat moeite mee, dan kun je ook kruidenthee drinken.

8. Zet jezelf een doel
Als je jezelf een bepaald doel voor ogen stelt, heb je iets om je aandacht op te richten. Zo kun je specifieke oefeningen doen, voor een plattere buik of stevigere billen. Ook al doe je deze elke dag maar vijf minuten, na een aantal weken zul je zeker resultaat zien en dichter in de buurt komen van je uiteindelijk doel.