Top
  >  Lifestyle   >  9 manieren om geld te besparen in het huishouden

besparen in het huishouden
Met een gezin lijkt je geld regelmatig als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Sparen is dan ook een lastige taak. Gelukkig hoeft dat niet het geval te zijn. Want de onderstaande manieren laten zien dat het niet heel veel inspanning vereist om geld te besparen in het huishouden.


 1. Schoonmaken met azijn en baking soda

  In plaats van schoonmaakmiddelen kopen, kun je ook reinigingsmiddelen gebruiken die je al in huis hebt. Zo kun je azijn gebruiken als ontkalker voor het koffiezetapparaat, en als allesreiniger voor ramen en spiegels. Baking soda is een effectief schuurmiddel voor de wasbak en tegels en je kunt het ook gebruiken om de kattenbak te ontsmetten. Deze middelen zijn niet alleen goedkoper, maar ook minder giftig.

 2. Potje voor kleingeld

  Kleingeld vind je vaak in je tas, tussen de kussens van de bank en in de broek van je partner. Zet op een vaste plek in huis een potje neer voor kleingeld, zodat elke keer als jij of je gezinsleden iets vinden jullie het erin kunnen stoppen. Je zult versteld staan hoeveel je kunt sparen in slechts een paar maanden tijd.

 3. Neem een intelligente thermostaat

  Met een intelligente thermostaat kun je het energieverbruik van je huishouden goed in de gaten houden. Een voorbeeld van zo’n slimme thermostaat is Toon® van Eneco. Het is een soort van persoonlijke assistent die je helpt bij het reilen en zeilen in huis. Je krijgt inzicht in je energieverbruik en, -kosten, en je ontvangt persoonlijke bespaartips.

  Met Toon kun je de thermostaat op afstand bedienen met je smartphone of tablet, zodat je huis de juiste temperatuur heeft als je thuiskomt of je kan onderweg nog even de temperatuur lager zetten als je dat voor vertrek vergeten bent. Daarnaast kun je met slimme stekkers het verbruik per apparaat, zoals de televisie, waterkoker of lampen, inzichtelijk maken en ze op afstand aan- en uitschakelen.

 4. Verkoop spullen die je niet nodig hebt

  Staat de garage of zolder bomvol met spullen die je niet meer gebruikt? Dan wordt het tijd om je oude eettafel of de fiets, waarvoor je dochter te groot is, te verkopen. Hiermee kun je een leuk zakcentje verdienen, heb je een opgeruimd huis en maak je ook nog eens een ander blij.

 5. Gebruik WhatsApp en Skype

  In contact blijven met je geliefden kan soms prijzig zijn. Zeker als je op vakantie bent of familie en vrienden in het buitenland hebt, zijn berichtjes sturen en bellen duur. Gebruik van gratis apps als WhatsApp en Skype via wifi zorgen er in dit soort situaties voor dat je geen torenhoge telefoonrekening krijgt.

 6. Vervang je lampen

  Vervang je gloeilampen door ledlampen om geld te besparen. Ledlampen hebben een lange levensduur en verbruiken minder energie. Ze zijn duurder in aanschaf, maar gebruiken gemiddeld genomen 6 keer minder stroom waardoor ze toch voordeliger zijn.

  Wat ook erg handig is, is dat je de Philips Hue ledlampen ook aan Toon kan koppelen en op afstand aan en uit kunt zetten. Zo voorkom je dat de lampen onnodig branden en zorg je op de momenten dat het nodig is voor de juiste sfeerverlichting.

 7. Zeg abonnementen op die je niet gebruikt

  Elke maand gaat er van je rekening een bedrag af voor de sportschool waar je al geen maanden meer bent geweest. Abonnementen die je niet opzegt kunnen dan ook je spaargeld opeten. Een simpel telefoontje of het invullen van een online formulier kunnen hier een einde aanmaken.

 8. Onderneem leuke en gratis activiteiten

  Uitstapjes en plezier betekenen niet altijd een aanslag op je portemonnee. Er zijn talloze leuke dingen om met je gezin te doen die niets kosten. Maak een wandeling door het bos of ga naar de kinderboerderij. Zit het weer niet mee? Dan kun je binnen hutten bouwen of een knutselmiddag houden.

 9. Slim wassen en drogen

  Met kinderen in huis draaien de wasmachine en droger vaak overuren. Om energie te besparen kun je de koud water instelling van je wasmachine gebruiken en de kleren na het wassen ergens ophangen om te drogen in plaats van de droger te gebruiken. Als je toch de droger gebruikt, zorg dan dat je deze aanzet met een volle lading.

Wil je meer weten over hoe Toon jou kan helpen besparen op jouw energiekosten? Klik dan hier.

Advertorial