Top
  >  Algemeen   >  Mannen die veel selfies maken hebben psychopathische trekjes

Mannen selfies psychopathische trekjes
Vindt manlief het heerlijk om foto’s van zichzelf te maken? Wees dan op je hoeden! Want mannen die veel selfies maken vertonen sneller psychopathische trekjes.

Op zich is er niets aan de hand als je man het gewoon leuk vindt om een selfie te maken. Het wordt pas foute boel als hij het heerlijk vindt om deze foto’s online te plaatsen. Dan is de kans groot dat hij last heeft van narcisme, psychopathisch gedrag of self-objectification. Tot deze conclusie kwamen psychologen van de Ohio State University nadat ze het gedrag op sociale media van 800 mannen, tussen de 18 en 40 jaar, onderzochten.

De mannen die narcisten blijken te zijn vinden zichzelf meestal knapper, slimmer en beter dan anderen. Ook scoren veel selfie plaatsende heren hoog op psychopathie. Mensen met deze antisociale persoonlijkheidsstoornis hebben weinig of geen empathie en vertonen impulsief gedrag. Mannen die hun foto’s bewerken voordat ze online mogen hebben bijna geen last van psychopathie, maar van self-objectification. Deze groep ziet zichzelf niet als een persoon, maar als een voorwerp. Deze heren waarderen zichzelf voornamelijk op basis van hun uiterlijk.

Zijn vrouwen nog erger?

Overigens gaat dit niet alleen op voor mannen. Uit eerder onderzoek bleek al dat vrouwen die oneindig veel foto’s van zichzelf maken ongeveer hetzelfde gedrag vertonen. Wij scoren zelfs veel hoger op self-objectification dan mannen en dat kan een probleem zijn. Want wie hier gevoelig voor is, loopt eerder een eetstoornis of depressie op.

Foto: Jean-François Gornet