Top
  >  Algemeen   >  Moeder spant procedure aan tegen school vanwege Zwarte Piet

Zwarte Piet
De discussie rondom Piet heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Een moeder heeft de school van haar kinderen aangeklaagd omdat het bestuur weigert om Zwarte Piet uit het onderwijsaanbod te schrappen.

Een moeder, die anonieme wil blijven, is een procedure begonnen bij het College voor de Rechten van de Mens tegen de Prof. Kohnstammschool in Utrecht. De vrouw vindt de knecht van Sinterklaas discriminerend en verwijt de basisschool dat die haar kinderen geen discriminatievrije omgeving biedt. Ze zegt dat kinderen opdrachten krijgen als ‘Corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet’. Hierdoor worden kinderen volgens haar geconfronteerd met een karikatuur die zwarte mensen kwets en beweert dat ze dommer en slordiger zijn.

School wil zwarte Piet niet verbannen

De Utrechtse school is echter niet van plan om Zwarte Piet zomaar te verbannen. “De vrouw wil dat de school Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt. We hebben gezegd dat aan zo’n beslissing eerst een uitgebreide dialoog vooraf gaat. Daar is ze het niet mee eens”, laat Thea Meijer, de voorzitter van het schoolbestuur, weten aan het AD.

Door de maatschappelijke discussie denkt de basisschool wel na over veranderingen. “Als een feest verandert, ga je mee. We zijn nu aan het aftasten hoe we met alle stromingen rekening kunnen houden. Het is logisch dat het sinterklaasfeest op school moet blijven aansluiten op de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal”, aldus Meijer.

Uitspraak: Zwarte Piet wel of niet discriminerend?

Het College voor de Rechten van de Mens gaat nu bepalen of er op de school inderdaad sprake is van discriminatie. Het instituut kan echter geen sanctie of boete opleggen. Het college heeft nog niet eerder een zaak over Zwarte Piet behandeld. De zitting staat gepland op 15 oktober.

Foto: Floris Looijesteijn