Top
  >  Algemeen   >  Moet de OV-chipkaart worden afgeschaft?

OV Chipkaart afschaffen
De OV-chipkaart is bij veel mensen een doorn in het oog en vele zien de kaart dan ook het liefst verdwijnen. Dit is niet langer meer alleen de mening van de meeste reizigers, maar nu vindt ook de politiek het systeem te omslachtig en te duur.

In 2005 werd in Rotterdam gestart met proeven met de OV-chipkaart en sinds 2009 is de kaart landelijk beschikbaar. Het systeem moet het reizen in theorie eenvoudiger maken, maar in de praktijk zorgt het voor veel problemen. Hoewel reizen er in enkele gevallen makkelijker op is geworden, is het in de meeste gevallen duurder geworden. Zo zijn onder meer de kosten per rit omhoog gegaan. De grootste zorg is echter de aanschafkosten van de OV-chipkaart. Dit kost 7,50 euro per kaart en wie met de NS wil reizen moet nog eens minimaal 20 euro saldo hebben.

In Den Haag zullen ze eindelijk een keertje met het openbaar vervoer zijn gaan reizen in plaats van met de fiets of privé chauffeur, want de politiek is het ook zat! “We moeten af van die klantonvriendelijke kaart”, stelt VVD-kamerlid Betty de Boer. De NS is bezig om alternatieven te testen, zoals inchecken met je mobiel, maar dat gaat de regeringspartijen niet snel genoeg. “Ophouden met testen. Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold”, aldus de politica.

NS houdt vast aan OV-chipkaart

NS directeur Timo Huges noemde reizen met de OV-chipkaart ‘een opgave’ en iets wat niet meer van deze tijd is. Toch wil de NS geen verandering. Ze hebben te veel geïnvesteerd in het huidige systeem. “Het is een mooi product, dat overal in het openbaar vervoer in Nederland te gebruiken is. Het is niet verstandig om nu de OV-chipkaart af te schaffen en een heel nieuw systeem in te voeren”, laat een NS woordvoerder weten.

FB Vraag. “Wat vind jij van de OV-chipkaart”