Top
  >  Lifestyle   >  Nederlanders hebben minder vakantiedagen dan andere West-Europeanen

Nederlanders minder vakantiedagen dan andere West-Europeanen
Hoewel wij denken dat we aardig wat vrije dagen hebben, valt dit misschien toch een beetje tegen. Nederlanders hebben namelijk van alle West-Europeanen de miste vakantiedagen.

Volgens adviesbureau Mercer hebben Nederlanders met in totaal 28 vrije dagen, waaronder alle feestdagen en wettelijk bepaalde vakantiedagen vallen, de minste vakantiedagen van West-Europa. Dit komt voornamelijk omdat Nederland slecht 8 nationale feestdagen heeft.

Finnen hebben met 39, waarvan er 15 feestdagen zijn, de meeste vakantiedagen van West-Europa. Daarna hebben de inwoners van Frankrijk, Zweden, Denemarken, Spanje en Groot-Brittannië met 36 dagen het meeste vrij. Groot-Brittannië heeft met 28 dagen echter wel de meeste wettelijke vakantiedagen.

Meer vakantiedagen zorgt voor betere productiviteit

Overigens geven veel Nederlandse werkgevers regelmatig meer betaalde vakantiedagen dan wettelijk is vastgesteld. Het aantal vrije dagen ligt vaak tussen de 25 en 30 vakantiedagen per jaar. Volgens Mercer moeten werkgevers die maar weinig vrije dagen geven, er rekening mee houden dat hun werknemers minder productief zijn en zich vaker ziekmelden. “Het voorzien in voldoende vakantiedagen zorgt voor een gezonde onderbreking van de dagelijkse routine en is de sleutel tot een gezonde cultuur op de werkvloer,”laat het adviesbureau weten.