Top
  >  Eten & Drinken   >  Redenen om niet te drinken tijdens de feestdagen


De laatste jaren begint het niet drinken van alcohol een steeds normaler te worden. Toch kan dit met de kerst wat moeilijk zijn, zeker wanneer de rest van het gezelschap dit wel doet. Om je hierbij te helpen worden in dit artikel 6 goede redenen gegeven om niet te drinken tijdens de feestdagen.

Een glaasje wijn of champagne kan best lekker zijn en vaak maakt het ook een deel uit van de kerstsfeer. Toch is het zo dat wanneer je een afweging maakt tussen de plus- en minpunten van het alcoholgebruik, het achterwegen laten van sterke dranken misschien geen gek idee meer lijkt. Er zijn namelijk genoeg redenen te bedenken om niet te drinken tijdens de feestdagen.

Je geheugen

Een hele goede reden om niet te drinken, is omdat het je geheugen aantast. Zo zou het best kunnen zijn, dat je de volgende ochtend wakker wordt en je vrijwel niets meer van de afgelopen avond herinnert. Zeker nu mensen veel op sociale netwerken actief zijn, is dit een groot risico. Je wilt er namelijk niet via de genante kiekjes op het Facebook profiel van je vriendin achterkomen dat jij je ongelofelijk misdragen hebt.

Je reputatie

Iets anders om aan te denken, is je reputatie. Hoe erg zou het namelijk zijn, als je nog jaren herinnerd wordt aan de genante dingen die jij in een dronken bui hebt gedaan tijdens dat ene kerstfeestje van je schoonmoeder. Je wilt ten slotte niet bekend staan als een drankorgel. Anders gezegd, wil jij de feestdagen doorkomen zonder al te schaamtevolle momenten, dan kun je het drinken van de sterke dranken misschien beter aan een ander overlaten.

Je gewicht

Met de feestdagen wordt er vaak veel lekkers geserveerd, waardoor het voor velen vrijwel onmogelijk is om niet aan te komen. Wil je ervoor zorgen dat jij hiervan minder last hebt, dan is het een goed idee om het drinken van alcohol achterwege te laten. Je zou het namelijk misschien niet denken, maar alcoholische dranken zijn echte verborgen dikmakers.

Je portemonnee

Alcohol is duur en daarom erg slecht voor de portemonnee. Kortom, wil je met de kerst geld besparen dan is het misschien verstandig om geen grote voorraden aan alcoholische dranken in te slaan. Zonder alcohol kun je er immers nog steeds een feest van maken en zou het niet leuker zijn om dat geld te besteden aan bijvoorbeeld een mooie avondjurk?

Je veiligheid

Het klinkt waarschijnlijk logisch, maar velen vergeten toch om aan hun veiligheid te denken wanneer het gaat om drinken met de kerstdagen. Het is meestal al erg glad buiten, wat het zelfs voor een sober persoon al moeilijk kan maken om veilig thuis te komen. Wanneer je dan ook nog eens een flinke scheut alcohol op hebt, is het al helemaal een drama. Ofwel, wil jij nog enigszins veilig de weg op deze kerst dan is het erg verstandig om de alcoholische dranken te laten staan.

Je spraakvermogen

Als je wel eens een gesprek hebt proberen te voeren met iemand die dronken was, dan weet je hoe vervelend dat is. Er kan niet veel zinnigs uit je mond komen, wanneer je met een dubbele tong praat. Je begrijpt wel dat het erg gênant zou zijn, als jij degene bent met een gebrekkig spraakvermogen als het gevolg van teveel alcoholinname. Wil jij jezelf behoeden voor zulke dronken conversaties en het feit dat mensen zich dan erg aan je gaan irriteren, dan weet je wat jou te doen staat en dat is van de alcohol afblijven.