Top
  >  Algemeen   >  5 redenen om vrijwilliger te worden bij de politie

vrijwilliger te worden bij de politie
Soms voelen we ons onveilig en andere keren klagen we dat er te weinig blauw op staat is. We vergeten alleen vaak dat we zelf ook een bijdrage kunnen leveren. Dat kan in de vorm van vrijwilligerswerk bij de politie.

Bij de politie kun je aan de slag als vrijwilliger voor 2 à 4 dagen per maand. Je krijgt een opleiding, uniform en zelfs een vergoeding. Verder draag je bij aan de veiligheid in de wijk. Het werk geeft veel voldoening, is uitdagend en er zijn nog talloze andere redenen waarom mensen vrijwilliger worden bij de politie. Hieronder de 5 belangrijkste redenen.

 1. Je draagt bij aan een veilige maatschappij

  Als vrijwilliger heb je veel contact met het publiek waarbij hulpvaardigheid en aanwezigheid voorop staan. Op plekken waar veel mensen samen komen houd je toezicht en voorkom je overtredingen. Tijdens surveillance op koopavond scan je bijvoorbeeld de omgeving op zakkenrollers. Ook vergroot jouw aanwezigheid het veiligheidsgevoel.

 2. Je leert nieuwe dingen

  Politievrijwilliger is niet zomaar vrijwilligerswerk. Je leert dingen die geen andere organisatie te bieden heeft. Tijdens je opleiding aan de Politieacademie leer je onder andere over wetgeving, zelfverdediging, aanhoudingstechnieken en EHBO. De theorie wordt afgewisseld met praktijk, waarin je de straat opgaat samen met beroepsagenten.

 3. Het is lonend

  Het werk is erg afwisselend waardoor je jezelf steeds blijft ontwikkelen. Daarnaast staat het ook goed op je cv en ontvang je een vergoeding. Je krijgt een vergoeding van 7,16 euro per uur en een vaste jaarvergoeding van 171,81 euro. Ook worden je reiskosten vergoed en betaalt de politie je opleiding, boeken en sportkleding.

 4. Je helpt je medemens

  Als politievrijwilliger ben je maatschappelijk betrokken en help je je medemens. Het is belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en met geweldsmiddelen en met allerlei soorten mensen en emoties kunt omgaan. Je hebt een verantwoordelijke voorbeeldfunctie en bent het gezicht van de politie.

 5. Het is uitdagend en spannend

  Het werk van een politievrijwilliger is spannend en afwisselend. De ene keer werk je mee bij een verkeerscontrole en de volgende keer ondersteun je bij een evenement. Als er kermis is, sta je bezoekers te woord, zorg je ervoor dat er geen gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en breng je arrestanten naar het bureau.

Voorlichting over politievrijwilliger

De politie geeft regelmatig voorlichtingen op verschillende locaties van de Politieacademie. Tijdens deze bijeenkomsten wordt uitgelegd wat het vrijwilligerswerk inhoudt en kun je vragen stellen.

Wil je meer weten over werken als politievrijwilliger? Klik dan hier.