Top
  >  Lifestyle   >  Roken verhoogt het risico op borstkanker


Vrouwen die roken hebben een groter risico om borstkanker te krijgen dan vrouwen die nooit gerookt hebben. Ook de dames die jaren geleden gestopt zijn met het opsteken van een sigaret, hebben nog steeds een verhoogde kans op borstkanker.

Mocht je net gestopt zijn met roken, dan heb je nog 20 jaar lang een hoog risico om borstkanker te krijgen. Achter deze nieuwe informatie kwamen de onderzoekers van de universiteit van West Virginia. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 80.000 vrouwen van 50 tot 79 jaar.

Vrouwen die nog steeds roken als ze in de menopauze zijn hebben 16 procent meer kans op borstkanker. Dames die tussen nu en 20 jaar geleden gestopt zijn met roken, hebben nog steeds 9 procent meer kans om ziek te worden.

Bovendien is het ook niet verstandig om al op jonge leeftijd met roken te beginnen, want roken vanaf de tienerjaren verhoogt het risico om op latere leeftijd borstkanker te krijgen. Kinderen die zelf niet roken, maar de ouders wel en daardoor mee roken, hebben 32 procent meer kans om op latere leeftijd borstkanker te krijgen.