Top
  >  Familie   >  Steeds meer 5-jarigen met anorexia


Eetstoornissen komen vaak voor bij meisjes en jonge vrouwen. Toch zijn er ook steeds meer 5-jarigen die aan anorexia lijden.

In Groot-Brittannië zijn de afgelopen 3 jaar minstens 2.100 kinderen in het ziekenhuis behandeld voor een eetstoornis als anorexia of boulimia. Volgens de artsen is het aantal 5-jarigen met anorexia de afgelopen jaren drastische toegenomen. Zo werden er 98 kinderen tussen de 5 en de 7 jaar met anorexia in het ziekenhuis opgenomen.

Niet alle kinderen die kampen met een eetstoornis worden in het ziekenhuis opgenomen. Daarnaast wilden sommige ziekenhuizen in verband met privacy niet aangeven hoeveel kinderen zij hebben behandeld. Ondanks dit zijn er ook nog minimaal 99 patiënten tussen de 8 en 9 jaar opgenomen, 400 kinderen tussen de 10 en 12 jaar en 1.500 in de leeftijdscategorie van 13 tot en met 15 jaar.

Ongezond schoonheidsideaal

Deze cijfers tonen aan dat kinderen, en dan vooral meisjes, gebiologeerd zijn door een slank figuur. De artsen wijten deze obsessie aan het feit dat de meisjes jaloers zijn op slanke lichamen van celebrities en modellen. Om op hen te lijken willen ze slank blijven en hierdoor ontwikkelen ze een ongezonde relatie met eten.

Ook andere factoren zoals genetica en lichaamsbouw spelen een grote rol bij het ontwikkelen van een eetstoornis. Toch speelt volgens Susan Ringwood, directeur van een organisatie tegen eetstoornissen, de druk van de samenleving omtrent het schoonheidsideaal de grootste rol. “Sommige meisjes zijn zo bang om rondingen te ontwikkelen wanneer ze in de puberteit raken dat ze zichzelf uithongeren om zo hun slanke kinderlichaam te behouden. Het huidige schoonheidsideaal is dat van een meisje en niet van een vrouw. De puberteit kan hen afschrikken en dat proberen ze dan te vermijden door niet te eten,” aldus Ringwood.