Top
  >  Lifestyle   >  Symptomen van hooikoorts


Je kent het wel, niezen, een loopneus en rode ogen. Dit zijn allemaal symptomen van hooikoorts. Gelukkig heeft niet iedereen er last van, maar de mensen die er last van hebben kunnen er goed ziek van worden.

Niet iedereen heeft last van dezelfde hooikoorts symptomen, zo heeft de één de hele dag door niesbuien terwijl de ander een kriebelhoest heeft. Het stuifmeel wat rond zweeft in de lucht zorgt voor veel mensen voor allergieën. Deze allergieën uiten zich bij iedereen anders, daarom vind je hieronder de symptomen van hooikoorts.

Symptomen hooikoorts

In het hooikoortsseizoen worden planten, bomen en grassen bestuift door de wind. Mensen die hooikoorts hebben, zijn allergisch voor het stuifmeel dat als het ware rond vliegt en op je slijmvliezen terecht komt. De allergische reactie uit zich in een loopneus, niezen en jeukende ogen. Maar ook hoofdpijn, vermoeidheid en kriebelhoest kunnen optreden bij hooikoorts.

De meeste mensen die er gevoelig voor zijn, hebben tussen hun achtste en vijfentwintigste last van hooikoorts. Als je er één keer last van hebt gehad, is de kans groot dat je het ieder jaar weer krijgt. Maar er is hoop! Vaak verdwijnen de klachten na je vijfenvijftigste.

Hooikoortsseizoen

Het hooikoortsseizoen is vrij lang, van eind februari tot en met eind augustus kun je last hebben van allergische reacties. Toch zijn de maanden mei en juni het meest favoriet voor planten en bomen om te bestuiven, dan is de kans hooikoorts namelijk het grootst. Bij hooikoorts ligt het eraan voor welke pollen je allergisch bent. Niet iedereen is allergisch voor het zelfde soort stuifmeel, zo loopt de één al in april met rode ogen rond terwijl de ander pas eind juli last begint te krijgen.

Als je allergisch bent voor stuifmeel van bomen? Dan heb je waarschijnlijk het meest last van hooikoorts in maart en mei. Maar dit verschilt per boomsoort, zo kun je van de eik, den en de spar ook in juni nog last hebben. Grassen kunnen je de langste periode lastig vallen, de bloeiperiode voor deze boosdoener is van mei tot en met september.