Top
  >  Lifestyle   >  Tips om te beginnen met hardlopen


Nu dat de lente bijna om de hoek komt kijken en de avonden langer worden, is het weer fijn om te gaan hardlopen. Ik heb een aantal praktische tips voor je om goed te beginnen met hardlopen.

Hardlopen heeft een aantal voordelen waaronder dat het perfect is tegen de stress, het je conditie verbetert en dat je longen en je algemene houding worden verbeterd. Bovendien ben je ook lekker bezig in de buitenlucht en daar is niets verkeerds aan.

Koop hardloopschoenen
Veel mensen beginnen met hardlopen op schoenen die daar niet voor geschikt zijn. Als je hardloopt op schoenen die daar niet voor bestemd zijn, krijg je veel sneller last van je enkels en knieën. Het is dus een aanrader om echte hardloopschoenen te kopen.

Bouw het op
Je zult merken dat je vooral in het begin veel moet vragen van je lichaam. Dit omdat je lichaam plotseling schokken moet voortduren en je conditie op de proef wordt gesteld. Neem daarom de tijd om je lichaam te laten wennen aan de veranderingen. Begin dus met een korte route en bouw je route elke dag op.

Drink van te voren
Wil je liever geen flesje water meezeulen tijdens het hardlopen? Zorg er dan voor dat voor je vertrekt, je één of twee glazen water drinkt. Na het hardlopen, moet je wel direct weer wat water drinken anders droog je uit.

Denk na over je outfit
Over je outfit moet je ook goed nadenken, je moet niet te koud of te warm gekleed zijn. Je krijgt het heel snel warm tijdens het hardlopen, maar je koelt ook weer snel af. Een joggingbroek en een shirtje werken vaak het beste.

Doe een warming up en cooling down
Je lichaam moet eerst opgewarmd zijn voordat je begint met hardlopen. Rek je beenspieren en ren een beetje op je plaats. Wanneer je klaar bent moet je je spieren opnieuw rekken en een klein rondje uit rennen. Door dit te doen voorkom je blessures en heb je de volgende dag ook minder last van spierpijn.

Ik geef je nog als extra tip mee: Ren niet door wanneer je lichaam tegenwerkt. Wanneer je pijn voelt, kun je het beste even rustig aan doen om vervolgens weer verder te gaan op hetzelfde tempo.