Top
  >  Lifestyle   >  Tips voor een effectieve workout


Doe jij in de sportschool altijd hard je best, maar blijven de resultaten uit? Misschien heb je dan iets aan de volgende tips voor een effectieve workout.

Af en toe lijkt het wel als of de sportschool je vorderingen saboteert. Want wat je ook probeert, je ziet niet het resultaat waarop je gehoopt had. Maar misschien komt dit wel omdat jouw workout niet zo efficiënt en effectief is als jij denkt. Daarom vind je hier een aantal basis tips voor een effectieve workout, zodat je er zeker van bent dat je goed bezig bent.

Zet een goal
Wil je spiermassa opbouwen, je conditie verbeteren of juist afvallen? Bepaal van te voren je doel, dit help je bij het kiezen van de juiste workout en voorkomt teleurstellingen achteraf.

Draag de juiste kleding
Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor sporten. Een goede sportoutfit die lekker zit en waar jij je zeker invoelt verbetert je sportieve prestaties. Investeer daarom in de juiste kleding en een paar goede schoenen.

Warming-up & cooling-down
Voordat je met je workout begint is het belangrijk dat je op zijn mist 5 minuten opwarmt. Maar vergeet ook de cooling-down niet. Als Warming-up kun je bijvoorbeeld stevig doorlopen op een loopband of 5 minuten steppen. Als cooling-down kun je kiezen voor precies hetzelfde apparaat of een ander cardiotoestel.

Doe de oefening juist
Als je een nieuwe oefening doet of een nieuw apparaat gebruikt zorg er dan voor dat je het doet zoals het hoort. Een oefening verkeerd uitvoeren levert geen resultaat en je kunt je zelfs bezeren. Als je niet zeker weet hoe je de oefening juist uitvoert of het apparaat gebruikt, vraag dan om hulp.

Doe verschillende oefeningen
Als je je zorgen maakt of dat de oefeningen die je doet wel effectief genoeg zijn, onthoud dan dat variatie de sleutel is. Doe niet elke keer precies dezelfde oefeningen. Je lichaam raakt hier namelijk gewend aan, waardoor je op een gegeven moment geen verbetering meer ziet. Zorg er daarom voor dat je verschillende oefeningen doet of maak de oefening intensiever.

Blijf doorgaan
Om resultaten te zien moet je de workout regelmatig uitvoeren. Je zult echt geen vooruitgang zien als je het maar eenmaal per week doet. Zet je doel op 4 maal per week en wees tevreden als je het 3 maal per week doet en opgetogen wanneer je 5 maal haalt. Geef vooral niet op als je niet meteen vooruitgang ziet. Het duurt namelijk enkele weken voordat je echt iets merkt.

Praat met een pro
Als je het gevoel hebt dat het niet lukt om een goed workout schema samen te stellen of de oefeningen op de juiste manier uit te voeren, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een personal trainer. Samen kunnen jullie dan voor jou de juiste workout samenstellen.