Top
  >  Lifestyle   >  Tips voor zuinig autorijden


De term “het nieuwe rijden” is bedacht om de vervuiling van auto’s te beperken en het zuinig autorijden te bevorderen. Hieronder een aantal tips voor zuinig autorijden.

Om helemaal milieubewust bezig te zijn, kun je natuurlijk altijd de fiets nemen in plaats van de auto. Aangezien wij in Nederland niet het hele jaar door gezegend zijn met zonnig weer, pakken we liever de auto. Maar hoe kun je nu zuinig rijden, je CO2 uitstoot verminderen en kosten besparen op brandstof? Dat kan met de volgende tips voor zuinig autorijden.

1. Controleer je bandenspanning
Door regelmatig te controleren of de bandenspanning nog correct is, kun je voorkomen dat er minder wrijving is met de weg. Hierdoor rijd je auto meer flexibel en is er minder brandstof nodig om vooruit te komen. Er wordt namelijk twee procent meer benzine verbruikt, als de spanning van je banden 25 procent te laag is.

2. Zo min mogelijk bagage
Als je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk bagage meeneemt, is je auto lichter in gewicht. Want elke tien kilo veroorzaakt een toename van het brandstofverbruik, met 0,1 liter per 100 km. Dus neem geen spullen mee in je auto die je eigenlijk niet nodig hebt.

3. Laat de motor niet stationair draaien
Het stationair laten draaien, vooral voor een langere tijd, is niet gunstig voor de motor vanwege de lage olietemperatuur. Je kunt prima wegrijden met een koude motor en je bespaart er ook nog eens de brandstof mee die je eigenlijk verspild zou hebben.

4. Geef geen gas bij het starten
Over het algemeen regelen auto’s de brandstof intern, voor het starten van de motor. Dus als je het gaspedaal intrapt tijdens het starten, wordt er alleen maar overbodige brandstof verbruikt.

5. Gebruik een navigatiesysteem
Tegenwoordig hebben de meeste auto’s een navigatiesysteem, dat uitstekend werkt voor het aangeven van het brandstofverbruik. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel invloed de snelheid waarmee je rijdt, heeft op het verbruik van de motor.

6. Rijd achter een groot voertuig
Als het buiten erg hard waait, kan een groot voertuig zoals een vrachtwagen zich prima lenen als windschild. Pas wel op dat je er niet te dicht achter zit, om eventuele ongelukken te voorkomen.

7. Zet de motor af bij langdurig stilstaan
Als je voor een blokkade staat, zoals een open brug, spoorboom of afzetting, zet dan de motor uit. Een stilstaande auto waarvan de motor blijft doordraaien, kan namelijk per uur een halve liter brandstof verbruiken.

8. Laat de motor uitrollen
Nader je een rood stoplicht of een andere stop, laat dan het gaspedaal los en laat de auto in zijn huidige versnelling uitrollen.

9. Gebruik cruise control
Met de cruise control blijft je auto in een constante snelheid rijden, wat niet alleen erg handig is op de snelweg. Maar hierdoor kun je het verbruik van de brandstof ook verminderen, doordat er geen schommeling ontstaat in je snelheid.

10. Eerst ramen open, dan airco aan
In een auto kan de temperatuur aardig hoog oplopen en dan is het aanzetten van de airco lekker koel. Maar helaas kan je brandstofverbruik er tien procent door toenemen. Het is dan ook verstandig om eerst de ramen open te doen, zodat er wat koude lucht door je auto kan waaien. Dit zorgt ervoor dat de hitte binnenin afneemt, waardoor de airco minder hard hoeft te werken om de gewenste temperatuur te behalen.