Top
  >  Wonen & Interieur   >  Veilig in en rond het huis met een handicap

Wanneer jijzelf of een familielid moet leven met een handicap is dat al moeilijk genoeg. Op alle mogelijke fronten wil je het dan ook zo makkelijk mogelijk maken. De woonruimte is een ruimte waar veel gebruik van wordt gemaakt en hier moet het dan ook zeker veilig zijn voor degene met een handicap. Hierdoor zul je aan veel dingen moeten denken, maar er zijn ook veel handige oplossingen op de markt om het allemaal een stukje makkelijker te maken. Lees dan ook snel verder voor een aantal handige tips voor een veilig woonomgeving voor een gehandicapte. 

Woonkamer

Wanneer er sprake is van beperkte mobiliteit of zelfs rolstoelgebruik is het belangrijk dat degene met de handicap overal gemakkelijk kan komen. Bij beperkte mobiliteit kan een rollator erg handig zijn en het is dan ook aan te raden om een rollator te kopen om op deze manier makkelijker te kunnen verplaatsen in de woning. Zorg er dan ook voor dat de doorgangen breed genoeg zijn om gemakkelijk met een rollator of rolstoel te kunnen bewegen in de woning. Daarnaast is het van belang dat belangrijke punten op de juiste hoogte zitten zodat de gehandicapte niet hoeft te bukken om bijvoorbeeld bij een stopcontact te komen. Daarnaast kan het erg handig zijn om elektriciteit vanaf de telefoon bestuurbaar te maken door middel van een smart home installatie. Hierdoor is het niet meer nodig om voor ieder lichtknopje op te staan. 

Badkamer

Daarnaast is persoonlijke hygiëne natuurlijk ook altijd belangrijk, waardoor de badkamer en toilet ook goed bruikbaar moet zijn voor de gehandicapte. Denk hierbij aan verschillende beugels waar de gehandicapte zichzelf aan vast kan houden en bijvoorbeeld aan op kan trekken van de toilet. Verder moet ook hier alles goed te gebruiken zijn als jijzelf of iemand anders in een rolstoel zit. Zo moet de wastafel en spiegel op de juiste hoogte hangen, maar ook de deurknop van bijvoorbeeld de douchedeur. Verder kan een douchekrukje in de douche ook erg handig zijn, aangezien iemand zo rustig kan zitten tijdens het douchen en niet de hele tijd hoeft te staan. Daarnaast kan een handdouche daarbij erg handig zijn met een verhoogde druk en direct heet water. Zorg er daarnaast voor dat een handdoek binnen handbereik kan worden opgehangen. Op deze manier duurt het nemen van een douche zo kort mogelijk en kost het de gehandicapte dus ook zo min mogelijk energie.

Kortom, er zijn erg veel handige oplossingen en gadgets die het allemaal net iets makkelijk maken in en rondom huis met een handicap.