Top
  >  Geen categorie   >  Voorkomen is beter dan genezen: behandel jouw blessures
massage

Heb je last van een blessure en wil je weten hoe je deze het beste kunt behandelen? Soms kun je met oefeningen al veel verschil maken, maar soms is een heupoperatie de beste oplossing. Wij vertellen je welke twee verschillende soorten blessures er zijn en waarom je niet te lang moet wachten met actie ondernemen. Lees snel verder voor meer informatie over blessures en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Acute blessure en chronische blessure

Er zijn twee verschillende soorten blessures, namelijk acute blessures en chronische blessures. Een acute blessure komt plotseling opzetten en de pijnplek kun je heel precies aanwijzen. Deze is rood of gezwollen en je kunt moeite met bewegen hebben. Heb je een acute blessure zoals een verzwikte enkel, dan moet je dit zo snel mogelijk behandelen. Zo beperk je de schade en zal je sneller herstellen. Dit kun je doen door de plek te koelen. Een chronische blessure ontstaat langzaam en de pijnplek is minder duidelijk. Wel kun je benoemen welke oefeningen pijn doen met bewegen. Het is belangrijk al in een vroeg stadium de blessure te behandelen. Dit kun je doen door je training aan te passen aan de hand van de soort blessure die je hebt. 

Wacht niet met actie ondernemen

Als je in het eerste stadium van je blessure bent, kan het al snel zo zijn dat de pijn je in eerste instantie nog niet echt opvalt of dat je door blijft gaan met trainen ondanks de pijn. Dit kun je maar beter niet doen. Het beste kun je een deskundige om advies vragen als je pijn ervaart tijdens het bewegen. Als je bijvoorbeeld last hebt van een chronische blessure aan je knie, dan zal de behandeling hiervan afhankelijk zijn van in welk stadium je je bevindt. Als je nog in het eerste stadium zit, is het vaak al voldoende om je training aan te passen om de blessure minder te belasten. Wanneer je al in een verder gevorderd stadium zit, dan mag je je blessure absoluut niet zwaar belasten. Hierbij kun je het beste lichte oefeningen doen, zodat je gewrichten actief blijven. Hierdoor worden ook antistoffen sneller afgevoerd en dit bevordert weer het herstel. Wel moeten deze oefeningen worden uitgevoerd binnen de pijngrens. Mocht je blijvend last ervaren van bijvoorbeeld je knie, dan is een knieoperatie wellicht de beste optie. Wacht in elk geval nooit te lang met actie ondernemen, want zo kun je ergere schade voorkomen.