Top
  >  Algemeen   >  Waarom zijn er procentueel zoveel vrouwen werkzaam in deze sectoren?

Er zijn een aantal sectoren waar beduidend meer vrouwen dan mannen werken. Zo werken er in de sociale- en maatschappelijke sector meer vrouwen, maar waardoor komt dit? En welke banen hebben vrouwen dan voornamelijk? In dit artikel gaan we hier verder op in. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Zorg- en welzijnssector

Sociale sectoren bestaan voornamelijk uit vrouwen. Kenmerkend voor de sociale- en maatschappelijk sector is de verzorgende rol die je moet aannemen en natuurlijk in je moet hebben. Over het algemeen wordt verondersteld dat deze rol sneller aangenomen wordt door een vrouw, waardoor er uiteindelijk ook meer vrouwen in deze sector werkzaam zullen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld bij verschillende bedrijven aan de slag gaan als schoonmaker, ook dit beroep beoefenen meer vrouwen dan mannen. Mensen hebben over het algemeen het idee dat vrouwen hierin preciezer zijn. Wanneer je aan de slag wilt gaan als verpleegkundige zul je ook voornamelijk vrouwelijke collega’s tegenkomen. 

Het onderwijs

Daarnaast zijn er ook beduidend meer vrouwen docent of in een andere functie werkzaam in het onderwijs. Wanneer je zelf denkt aan je basisschool- en middelbare schooltijd zul je ook voornamelijk juffen voor de geest kunnen halen. Mannen in het onderwijs zijn dan ook vaker directeur of conciërge. Hierbij komt het idee dat vrouwen het erg leuk vinden om met kinderen te werken en dit dan ook al vrij snel weten aan te geven, waardoor ze bewust kiezen om docent te worden. Mannen stromen over het algemeen later in in het onderwijs. Mannen zijn bijvoorbeeld eerst zelf werkzaam in het vak en gaan op latere leeftijd het onderwijs in om les te geven over hun vakgebied. 

Kortom, voornamelijk in de sociale- en maatschappelijke sector zul je veel vrouwelijke collega’s tegenkomen. Dit hoeft natuurlijk niet voordelig of juist nadelig te werken tijdens een sollicitatie. Daarentegen is het wel belangrijk om te bedenken of je jezelf ziet werken in een sector waar voornamelijk vrouwen werken, maar ook dit zal per bedrijf verschillen.