Top
  >  Geen categorie   >  Wat is de meerwaarde van steunkousen?

Steunkousen geven compressie (druk) en stimuleren zo de kuitspierpomp en de je bloedcirculatie. Dit zorgt voor een goede afvoer van vocht en afvalstoffen. Het is belangrijk dat je steunkousen draagt met een gelijkmatig aflopend drukprofiel. Hierdoor geven de kousen meer druk bij de enkel dan bij de kuit. De kuitspierpomp wordt hierdoor optimaal ondersteunt, waardoor vocht beter wordt afgevoerd. Bovendien zorgen steunkousen voor een goede ondersteuning waardoor je je fitter voelt. Maar bij welke klachten helpen steunkousen? 

SPATADEREN

Heb je last van spataderen? Ook dan is het aan te raden om steunkousen te dragen. Spataderen zijn vaak slecht functionerende aderen. Ze kunnen er blauwpaars uitzien, maar ook kronkelig en bobbelig. Bloed wordt via de aderen teruggepompt naar het hart. Elke ader heeft een klep om te voorkomen dat het bloed terugzakt en het dus te zwaar wordt door het gewicht van het bloed. Wanneer een klep niet goed werkt, gebeurt dit dus wel. Hierdoor kan een ader last hebben van verwijding en uiteindelijk een spatader worden. Spataderen komen voornamelijk voor in de benen, waardoor steunkousen dus een uitkomst kunnen zijn. 

REIZIGERSTROMBOSE

Bovendien kunnen steunkousen ook een uitkomst zijn als je last hebt van reizigerstrombose. Reizigerstrombose ontstaat wanneer je lang zit en te weinig beweegt. De bloedcirculatie moet op gang gehouden worden door bijvoorbeeld oefeningen. Gebeurt dit niet, dan kan bloed minder goed vanuit de aderen naar het hart stromen en kunnen er uiteindelijk bloedstolsels ontstaan. Hierdoor kan een ader worden afgesloten en dan is er dus sprake van trombose. Steunkousen stimuleren de bloedcirculatie continu, ook als je stilzit. Zo wordt reizigerstrombose voorkomen. 

FITTER EN ENERGIEKER

Doordat steunkousen compressie geven, worden afvalstoffen en vochtophopingen afgevoerd en zal je geen last meer hebben van dikke enkels en opgezette benen. Je zult meer kracht en energie ervaren en je benen voelen licht aan. Steunkousen kan je heel de dag dragen, ook tijdens het wandelen en sporten.

HIPPE STEUNKOUSEN

Tegenwoordig zijn steunkousen niet te onderscheiden van ‘normale’ kousen. Je kunt ervoor kiezen om zwarte of witte steunkousen te dragen. Wil je juist meer richting hippe kousen? Dan kun je ook kiezen voor een steunkous met een leuke print, motief of kleurencombinatie. Steunkousen zijn er ook in panty variant, speciaal voor tijdens het wandelen, sporten en ook zijn er steunpanty’s verkrijgbaar.

Kortom, steunkousen kunnen veel voor je betekenen in de strijd tegen spataderen, reizigerstrombose en het tegengaan van vochtophoping.
 
Door het dragen van steunkousen kun je je veel fitter en energieker voelen. Tegenwoordig kun je steunkousen gemakkelijk online bestellen bij een webshop zoals Olfit. Steunkousen kun je zonder verwijzing van een arts aanschaffen. Ze worden ter ondersteuning en preventief gedragen en daardoor niet vergoed door een zorgverzekeraar. Dit is anders dan bij therapeutische elastische kousen die ook een andere werking hebben.