Top
  >  Lifestyle   >  Wat te doen bij extreme hoofdpijn?
hoofdpijn

Heb jij regelmatig last van migraine? Er zijn best veel mensen die last hebben van migraine. Migraine is ook wel een hevig bonzende hoofdpijn die meestal aan een kant van het hoofd voorkomt. Deze hoofdpijn doet zich voor in aanvallen en zullen in normale gevallen niet vaker dan eens per week voorkomen. Hoe voelt migraine dan precies? Veel mensen hebben niet alleen last van bonzende hoofdpijn, maar ook braken, misselijkheid en een overgevoeligheid voor licht, geur en geluid. Zij voelen zich erg moe en kunnen enkel op bed liggen. Zo merken sommigen al dat ze migraine krijgen als ze donkere vlekken zien en een dof gevoel in de vingers hebben. Dit wordt ook wel migraine met aura genoemd. Wij vertellen je in dit artikel hoe migraine ontstaat en wat je er zelf tegen kunt doen.

Hoe ontstaat migraine?

Migraine zoals aura migraine is vaak erfelijk. Echter kunnen migraine aanvallen ook door bepaalde omstandigheden kunnen uitgelokt. Denk aan vermoeidheid en stress, maar ook het gebruiken van voedingsmiddelen zoals oude kaas, koffie, chocolade en vette voeding. Ook alcohol en roken hebben een uitlokkend effect. Slik je als vrouw de pil? Dan kan je vaker last krijgen van migraine, wat vaak in de stopweek plaatsvindt.

Wat kun je doen tegen migraine?

Als je migraine effectief wilt behandelen, kun je het beste eerste de factoren opsporen die ervoor zorgen dat er bij jou een migraine aanval wordt uitgelokt. Zo kun je ervoor kiezen om een migrainedagboek bij te houden. Stel dat je ziet dat een bepaalde soort eten juist een migraine aanval uitlokt, dan kun je dit eten in de toekomst vermijden of beperken. Ook is het zeker aan te raden eens in gesprek te gaan met je huisarts over de anticonceptie die je gebruikt. Misschien kan het helpen om over te stappen op een andere pil of een andere vorm van anticonceptie. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende ontspanning hebt en op vaste tijden naar bed gaat. Zo zal je ook stukken beter slapen. Wanneer je een migraine aanval hebt, kun je het beste een koud washandje of was ijs op je voorhoofd leggen. Je kunt ook pijnstillers tegen migraine gebruiken, zoals paracetamol of ibuprofen. Mocht dit onvoldoende voor je werken, dan kun je ook met de huisarts overleggen over andere pijnstillers zoals triptanen. Hopelijk kun je met deze adviezen jouw migraine verminderen.