Top
  >  Lifestyle   >  Werk en zwangerschap


Je wilt graag zwanger worden of misschien ben je al zwanger. Maar, hoe zit dat nou precies met je werk?

In Nederland is het vrij normaal om tijdens je zwangerschap door te werken. Maar wat voor dingen komen er tijdens je werk nou allemaal bij kijken als je zwanger bent en waar loop je tegenaan? Welke rechten en plichten heb je? Ik heb een paar van deze punten voor je op een rijtje gezet.

Voor de zwangerschap
Wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen moet je extra voorzichtig zijn. Bepaalde stoffen brengen namelijk weer verschillende risico’s mee voor je ongeboren kindje of jouw vruchtbaarheid. Daarnaast hoort iedere werkgever een inventaris te maken van risico’s die werknemers hebben tijdens het werken. Vraag dit aan je werkgever.

Zwanger
Tijdens een sollicitatieprocedure ben je niet verplicht te melden dat je zwanger bent. De werkgever in kwestie mag hier ook niet naar vragen. Tijdens het werken moet je wel oppassen voor schokken en trillingen en moet je extreme temperatuurwisselingen vermijden.

Naar de verloskundige
Als je eenmaal zwanger bent, kun je dit op een gegeven moment ook het beste op je werk vertellen. Zodra jouw werkgever weet dat je zwanger bent, heb je wettelijk recht op extra bescherming tijdens je zwangerschap. Daarnaast moet je volop de gelegenheid hebben om naar de verloskundige of gynaecoloog te gaan, zelfs als dit onder werktijd valt. Vraag wel aan je verloskundige of diegene al een vermoedelijke bevallingsdatum heeft. Dit heeft je werkgever nodig om je zwangerschap te melden aan het UWV.

Kinderopvang
In totaal heb je recht op zestien weken zwangerschapsverlof. Dit kan je vanaf vier tot zes weken voor de uitgerekende datum opnoemen. Na je bevalling heb je wettelijk nog recht op tien tot twaalf weken verlof. In het CAO boekje kun je op zoeken wat er precies hoort bij jouw baan en het bedrijf waarvoor je werkt. Als je na de bevalling gebruik wilt maken van de kinderopvang is het slim om je kindje van te voren al in te schrijven. Het kan zijn dat er enorme wachtlijsten zijn.

De geboorte
Je moet de geboorte van je kind melden bij je werkgever, zodat hij dit kan doorgaven aan het UWV. Het UWV bepaalt dan tot wanneer jouw verlof loopt.