Top
  >  Mode & Beauty   >  Zo herken je of een diamant echt of nep is


Een lang gekoesterde droom is uitgekomen. Je partner heeft je eindelijk ten huwelijk gevraagd compleet met prachtige verlovingsring. Maar nu vraag jij je alleen af of dat de diamant nou wel echt of toch nep is.

Als je je twijfels hebt over de echtheid van je verlovingsring kan dat heel vervelend zijn. Je hebt de ring immers heel de dag om en iedereen wil haar bewonderen. Ondanks dat de ring mooi en groot is, schittert de steen niet zoals het hoort en hierdoor krijg je het maar niet uit je hoofd dat de steen weleens nep kan zijn. Daarom vind je hieronder een aantal signalen die aangeven of jouw diamant echt of nep is.

 1. Adem
  Veel mensen denken dat met een diamant over een spiegel gaan en kijken of deze een kras achterlaat een goede manier is om een diamant op echtheid te testen. Maar deze oude manier is niet zo betrouwbaar, want een nepdiamant kan ook een kras achterlaten. Daarnaast is de kans ook groot dat je de steen beschadigt!

  Een beter manier is om de steen met je adem te benevelen. Op een echte diamant verdampt je adem snel, terwijl dit bij een nepper niet het geval is. Helaas is deze methode ook niet helemaal betrouwbaar. Als er olie of viezigheid op de steen zit, geeft deze test geen juiste indicatie. Ook werkt het niet wanneer de steen aan de bovenkant een diamant is en de onderkant gemaakt is van cubic zirconia.

 2. Gewicht
  Het gewicht van je steen kan meer zeggen dan je in eerste instantie zult denken. Zwaarder is niet in alle gevallen beter. Want als je ring zwaar aanvoelt is er kans dat je een cubic zirconia, de meest populaire nepdiamant, om je vinger draagt. Een cubic zirconia is namelijk zo’n 75 procent zwaarder dan een diamant.
 3. Kleur
  De meeste diamanten kleuren fluorescerend blauw als je ze onder ultraviolet licht houdt. Dus wanneer jouw ring blauw wordt, dan weet je dat je een goede te pakken hebt. Houd daarbij wel in je achterhoofd: hoe lichter de kleur hoe waardevoller de diamant.
 4. Slijpvorm
  Als je een scherp oog hebt en een strek vergrootglas dan zijn er een aantal dingen, die je kunnen vertellen of je diamant echt is. Bekijk de slijpvorm aan de bovenkant van de steen. Als de slijpvorm mooi samengaat en recht is, dan is de diamant echt.
 5. Oneffenheden
  Niemand is perfect en een echte diamant dus ook niet. Controleer de diamant onder een microscoop op oneffenheden zoals vlekjes en insluitingen. Dit soort onzuiverheden geven aan dat je diamant echt is, omdat het zo goed als onmogelijk is om dit na te maken.
 6. Stempel
  Als je ring aan de binnenkant geen stempel heeft, dan kan het zijn dat deze nep is. Maar de stempel kan ook simpelweg door reparatie, vermaak of door het dragen verdwenen zijn. Als de ring wel een stempel heeft, zoals 14K, 18K, 20K, 750, 900, 950, PT, Plat, geeft dit aan dat het montuur van echt goud of platina is. Hierdoor is de kans groot dat de steen ook echt is. Alleen als je in de binnenkant van de ring een CZ stempel ziet, betekend dit dat het midden van de steen niet van echt diamant is.
 7. Expert
  Als je heel erg twijfelt over de echtheid van je diamant en de bovenstaande tips leveren niets op, dan kun je het beste met de ring langs een goede juwelier gaan. Deze kan voor jou de ring op echtheid en waarde taxeren.