Top
  >  Lifestyle   >  Zorg voor de juiste balans tussen werk en privé 

In de afgelopen jaren werd het steeds lastiger om de balans tussen werk en prive op peil te houden. Dat had verschillende redenen. Als gevolg van de pandemie nam de druk op het zorgpersoneel bijvoorbeeld fors toe; het aantal bezette ziekenhuisbedden groeide explosief. Daarbij leidt de krapte op de arbeidsmarkt al enige tijd tot een situatie waarin een overschot aan werk niet of nauwelijks kan worden overgedragen aan collega’s. Daar waar de vraag naar zorg, maar bijvoorbeeld ook naar de diensten van zakelijke partijen enkel toeneemt. Het leidt bij veel bedrijven en organisaties tot uitval als gevolg van burn-outs onder het personeel. Hoeveel collega’s heb jij de laatste jaren (tijdelijk) weg zien vallen door een te hoge werkdruk?

Dit artikel vertelt je meer over de wijze waarop je de balans tussen werk en privé weer op het juiste niveau kunt brengen. 

Plan heel bewust pauzes in gedurende de werkdag 

Het kan verleidelijk zijn om, soms geheel onbewust, door te blijven werken om de openstaande taken gedaan te krijgen. Hoewel dit op korte termijn resultaat oplevert, zal het op langere termijn averechts werken. Het is belangrijk om gedurende de werkdag bewust een aantal pauzemomenten te nemen. Maak een wandeling over de werkvloer om jezelf wat beweging te gunnen, ga kort naar buiten om een frisse neus te halen, drink een kop koffie met een collega, enzovoorts. Het kan helpen om deze momenten vast in je agenda te zetten, om te voorkomen dat de agenda al snel gevuld wordt met een groot aantal afspraken. Het wandelen buiten je werkomgeving helpt je het hoofd te legen, waardoor je meer energie hebt voor het middagprogramma. 

Kies voor jezelf aan het eind van de dag

Als gevolg van het hybride werken is het zeker voor mensen met een kantoorbaan steeds lastiger geworden om de grens tussen werk en privé te bewaken. Nog snel de laptop openklappen om na het eten een mailtje te beantwoorden of alvast wat documenten door te nemen. Het is verleidelijk, maar onverstandig: kies op deze momenten voor jezelf. Ga een uurtje sporten, kijk samen met je partner naar een film of serie, luister naar je favoriete muziek, enzovoorts. Het zijn momenten die je helpen de focus te verleggen, wat voorkomt dat gevoelens van stress ook na werktijd blijven overheersen. Dat laatste is schadelijk voor je gezondheid en kan de opmaat vormen naar een burn-out.