Top
  >  Familie   >  12 tips voor een betere band met je schoonmoeder


Aan elke partner kleeft meestal een schoonmoeder. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een goede band met haar ontwikkelt?

Een slechte relatie met je schoonmoeder is nooit bevorderlijk voor je relatie. Daarom is het belangrijk dat je een goede band met haar ontwikkelt. Blijf altijd positief en respecteer haar, ook als zij soms niet zo aardig is. Als de zaak echt uit de hand loopt, vertel het dan aan je partner. Maar met de 12 onderstaande tips moet het bijna wel lukken om een goede band op te bouwen en te behouden met je schoonmoeder.

 1. Respect

  Respect is noodzakelijk in elke relatie, dus ook in die van jou en je schoonmoeder. Zie haar als een oudere en wijzere vrouw en toon interesse in haar. Praat met haar over haar eigen kindertijd en hoe zij haar kinderen heeft opgevoed. Bij deze nostalgische gevoelens krijgt zij waarschijnlijk een warm gevoel en dat is perfect voor jullie bindingsproces.

 2. Bedank haar

  Als je schoonmoeder jou of je kinderen een cadeautje stuurt, bedank haar dan niet alleen verbaal maar ook met een kaartje. Zij kan namelijk een ouderwets type zijn die een bedankkaartje verwacht.

 3. Informeer haar

  Als jij en je partner al langere tijd bij elkaar zijn, is het belangrijk dat je zijn moeder over belangrijke evenementen informeert. Geef je bijvoorbeeld een feestje, vertel haar hier dan over, zodat zij zich erbij betrokken voelt. Als je kinderen hebt is het ook goed om haar foto’s toe te sturen. Oma’s vinden het immers heerlijk om foto’s van hun kleinkinderen te ontvangen.

 4. Behandel haar als je eigen moeder

  Hoe moeilijk het ook klinkt, behandel je schoonmoeder net zoals je eigen moeder. Natuurlijk koester je voor je schoonmoeder niet dezelfde gevoelens als voor je eigen moeder. Maar als jouw moeder een cadeau krijgt voor haar verjaardag, dan krijgt zijn moeder er ook eentje. Het is ook belangrijk dat jullie haar net zo vaak bezoeken als jouw moeder.

 5. Vergeet haar niet tijdens de vakantie

  Natuurlijk hoeft je schoonmoeder net elke vakantie met jullie mee. Maar vertel haar op zijn minst over jullie plannen. Gaan jullie af en toe een weekendje weg met jouw moeder? Doe dan ook eens wat leuks met haar. Daarnaast is het ook belangrijk dat je haar uitnodigt voor de feestdagen.

 6. Betrek haar bij de kinderen

  Als jullie kinderen hebben en je schoonmoeder wilt graag helpen, geef haar dan ook die kans. Als zij zo nu en dan de kinderen een beetje wilt verwennen gun haar dit dan ook. Laat haar leuke dingetjes voor ze kopen, verhaaltjes voorlezen of oma dingen doen. Als het op de opvoeding aankomt, kun je altijd naar haar advies luisteren. Ben je het niet met haar eens? Laat haar dit dan op een beleefde manier weten.

 7. Als zij bij jullie thuis is

  Wanneer je schoonmoeder bij jullie op bezoek is moet je haar als een gast behandelen. Ga met haar op stap, praat met haar of kook een lekkere maaltijd. Als zij wil helpen in de huishouding of met koken laat dit dan toe. Als zij dit niet aanbiedt vraag het dan ook niet en vraag dan je partner om hulp.

 8. Neem haar advies aan

  Probeert zijn moeder je een keer advies te geven, sla dit dan niet meteen af. Zij heeft immers jaren ervaring. Probeer daarom open te staan voor wat ze jou vertelt. Je hoeft haar advies niet per se op te volgen, maar je weet maar nooit misschien maakt haar tip jou wel gelukkiger.

 9. Communiceer je gevoelens

  Zorg ervoor dat je communiceert en gevoelens niet opkropt. Als zijn moeder opmerkingen maakt die jou pijn doen, geeft dit dan aan. Praat er ook over met je partner, het is immers zijn taak om jou bij te staan.

 10. Wees geduldig

  Verwacht niet meteen dat je schoonmoeder jou in haar hart sluit. Het kost immers wat tijd om geaccepteerd te worden en elkaar te leren kennen. Maar eigenlijk kun je dat je schoonmoeder niet kwalijk nemen, zij wilt simpelweg het beste voor haar zoon.

 11. Blijf positief

  Zorg er voor dat je altijd positief blijft. Ook al maakt ze misschien soms een opmerking die niet goed valt, zij probeert ook haar best te doen. Je schoonmoeder moet waarschijnlijk wennen aan haar nieuwe rol. En als ze weer eens een opmerking maakt waar je niet blij mee bent lach er dan om. Je glimlach is immers je beste wapen.

 12. Het blijft zijn moeder

  Vergeet nooit dat jouw schoonmoeder zijn moeder blijft. Zij is jarenlang de vrouw in zijn leven geweest, zij heeft hem opgevoed, wees daarom aardig over haar. Daarnaast zien ook de meeste moeders hun schoondochter niet als concurrentie. Maar als haar hele leven om hem draaide of hij haar enig kind is, dan kan de concurrentie soms wel oplaaien.