Top
  >  Lifestyle   >  3 tips bij extreme angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts is helemaal niet vreemd. Heel veel mensen kampen met stress voor en tijdens een tandartsbezoek. Meestal kunnen ze deze wel dusdanig reguleren zodat ze wel kunnen gaan. Er is echter ook een groep mensen die zo angstig zijn dat ze helemaal niet meer durven te gaan. Goede mondverzorging is echter van essentieel belang. Als de tandarts niet op regelmatige basis wordt bezocht, kan dit enorme gevolgen hebben voor de gezondheid en het zelfvertrouwen. Wellicht schaam je je voor je gebit en wil je dit graag mooier maken door middel van cosmetische tandheelkunde. Dan is angst voor de tandarts niet zo handig. 

Daarom is het belangrijk dat er bij extreme angst toch stappen worden ondernomen. Maar hoe ga je hiermee om? Hoe los je het op? In dit artikel geven we drie tips die de situatie kunnen verbeteren.

1.      Ga op zoek naar een andere tandarts

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zo angstig bent geworden. Soms wordt dit zelfs van generatie op generatie doorgegeven. Andere keren komt het door een vervelende situatie met de eigen tandarts. Als je je momenteel niet goed voelt bij je eigen tandarts, dan staat niets je in de weg om een andere arts te zoeken. Net als bij een dokter mag je gewoon aangeven dat er geen klik is en je je niet op je gemak voelt. Je staat volledig in je recht om een ander te zoeken.

Wist je dat er zelfs speciale angsttandartsen zijn? Dit zijn artsen die gespecialiseerd zijn in mensen met extreme angsten. Zij mogen vaak ook meer dan een gemiddelde tandarts. Denk bijvoorbeeld aan een ervaren narcose tandarts die behandelingen onder narcose mag uitvoeren. Dit wordt gedaan bij mensen die zo angstig zijn dat er helemaal niet behandeld kan worden.

2.      Laat je informeren over de behandeling

Moet je een flinke behandeling ondergaan? Bijvoorbeeld het laten plaatsen van een implantaat? Dan zal dit veel stress kunnen opleveren. Zeker als je niet precies weet wat er gaat gebeuren of waarom. Vraag daarom aan de arts of hij of zij exact kan uitleggen hoe de behandeling eruit zal zien. Zo kan je jezelf beter voorbereiden.

3.      Praat over je angsten

Je kunt niet verwachten dat de tandarts rekening houdt met jouw angsten als je er niet over praat. Daarom is het belangrijk om goed te communiceren. Bespreek met de arts waarom je zo bang bent en wat jou hierbij zou helpen. De meeste tandartsen zullen dan echt meer de tijd voor je nemen en rekening houden met je wensen. Vergeet niet dat het ook gewoon mensen zijn.

Wat ook kan helpen is het afspreken van een stopteken. Sommige mensen vinden een tandarts eng omdat ze dan de controle uit handen moeten geven. Het niet prettig vinden dat een ander in hun mond bezig is. Jij blijft echter de baas over je eigen lichaam. Merk je dat je het niet meer trekt? Blijf dan niet zitten, maar steek een teken af. Denk bijvoorbeeld aan het opsteken van je handen. Dan moet de tandarts stoppen. Dit geeft een veilig gevoel en kan erg helpen in stressvolle situaties.