Top
  >  Lifestyle   >  8 tips voor een lenteschoonmaak


De lente is de perfecte tijd om je huis eens grondig onderhanden te nemen. Daarom vind je hieronder 8 tips voor een lenteschoonmaak.

De lente staat voor een nieuwe start, niet alleen voor het weer en de natuur, maar ook wat betreft je huis. Het is de perfecte periode voor een grondige schoonmaak. Bij zo’n schoonmaak komt meer kijken dan je in eerste instantie zult denken, maar met de volgende 8 tips voor een lenteschoonmaak weet je precies wat je moet doen.

1. Reserveer een dag
Als je van plan bent om een lenteschoonmaak te houden reserveer dan op zijn minst één hele dag. Plan de schoonmaak minimaal een week van te voren en laat dit aan je familie weten. Zij kunnen je misschien bij de schoonmaak helpen. Als je nog kleine kinderen hebt, kun je deze het beste samen met je man wegsturen en bijvoorbeeld de hulp van je moeder of zus inschakelen.

2. Maak een plan
Voordat je aan de slag gaat is het verstandig om eerst een plan te maken. Maak een overzicht van wat in welke kamer schoongemaakt moet worden en welke spullen je hiervoor nodig hebt.

3. Haal de schoonmaakspullen
Als je hebt opgeschreven wat je gaat schoonmaken weet je precies welke schoonmaakspullen je nodig hebt. Zorg dat je deze artikelen in huis hebt voordat je begint, zodat je geen tijd hoeft te verknoeien met het halen van de spullen.

4. Vervang dingen die kapot zijn
Heb je helemaal genoeg van die kapotte spiegel of dat deurtje dat niet meer goed sluit? Nu is het de hoogste tijd om dit soort klusjes aan te pakken. Als je dit zelf niet kunt, zorg er dan voor dat je hulp krijgt van iemand die dit wel kan of huur een klusjesman.

5. Werk van boven naar beneden
Begin altijd met het schoonmaken van de hoge spullen in de kamer, zoals van het stoffen van de kast, de schilderijen en de deurposten en werk vervolgens naar benden tot aan de plinten. Als je de hele kamer hebt gehad, dan is het tijd om met stofzuiger aan de slag te gaan.

6. Verplaats de meubels
Als je de meubels aan het verschuiven bent om zo de vloer goed te kunnen schoonmaken, kun je als je wilt de meubels ook gelijk op een andere plaats zetten. Het verschuiven van de meubels kan een kamer groter laten lijken of zorgen voor meer licht.

7. De kledingkast
Een lenteschoonmaak is ook de perfecte gelegenheid om je kledingkast onder handen te nemen. Ruim alle dikke wintertruien op, gooi dat rokje van 3 jaar gelden dat je te klein is geworden weg en zorg ook dat je die blouse met deodorantkringen verdwijnt in een grote zak.

8. Neem pauzes
Probeer niet het hele huis in één keer achter elkaar schoon te maken, maar neem regelmatig een pauze. Eet een goede lunch en neem om de 2 uur 15 minuten pauze. Zo zorg je ervoor dat je niet helemaal opraakt, maar juist gemotiveerd blijft. Voor extra motivatie kun je natuurlijk een lekker muziekje opzetten.