Top
  >  Eten & Drinken   >  Alcoholverslaving bij vrouwen

Het alcoholgebruik van mannen en vrouwen is over het algemeen verschillend. Vrouwen zijn dan ook sneller onder invloed van alcohol dan mannen. Hierdoor zal overmatig gebruik van alcohol ook sneller leiden tot schade van de het lichaam, denk hierbij onder andere aan de lever. Bovendien blijkt dat vrouwen sneller afhankelijk en dus verslaafd worden aan alcohol ten opzichte van mannen. Het lichaam van een vrouw reageert dus ook anders op alcohol dan het lichaam van een man. De wijze van drinken kan dan ook verschillen en de reden om te gaan drinken. Dit leggen we in de volgende twee alinea’s nog duidelijker uit. 

Het drinkpatroon van vrouwen

Er is dus vaak sprake van een ander drinkpatroon bij vrouwen dan bij mannen. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Vrouwen die overmatig alcohol gebruiken zullen regelmatiger drinken dan mannen. Over het algemeen worden vrouwen sneller veroordeeld dan mannen wanneer het gaat om overmatig alcoholgebruik, hierdoor zijn vrouwen ook sneller geneigd om het alcoholgebruik te gaan verbergen. Vrouwen hebben dan ook eerder last van schaamte en schuldgevoelens. Dit is helemaal te sprake wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Wanneer er weinig tot geen sociale controle is, kan overmatig alcoholgebruik zelfs leiden tot een sociaal isolement. 

De reden van het alcoholgebruik

Vrouwen ervaren over het algemeen sneller een gevoel van druk door de combinatie van werk en gezin. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer dingen waar je aan moet denken, je hebt bijvoorbeeld ook nog een sociaal leven. Hierdoor kun je jezelf nog wel eens vergeten en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Toch gebeurt dit in realiteit vaker dan we denken en dan pakken we er steeds vaker een glaasje alcohol bij om even lekker te ontspannen. Dit kan op een gegeven moment natuurlijk uit de hand lopen. Verder kunnen er natuurlijk ook veel andere redenen zijn van het alcoholgebruik. Zo kan alcohol ook gezien worden als een vluchtmiddel om even niets meer te voelen na bijvoorbeeld een traumatische ervaring. Ook kan het zo zijn dat alcohol wordt ingeschakeld om even weg te zijn uit het alledaagse leven en de controle te verliezen. 

Hulp voor vrouwen met een alcoholverslaving

Vrouwen wachten over het algemeen langer dan mannen met het inschakelen van hulp bij een alcoholverslaving. Hierbij speelt het schaamte en schuldgevoel een grote rol. Toch is dit uiteindelijk dé oplossing om van de alcoholverslaving af te komen. Hierbij is het dan ook erg fijn om in gesprek te gaan met professionals en gelijkgestemden waardoor je je verhaal kunt delen en uiteindelijk van een alcoholverslaving kunt afkomen.