Top
  >  Familie   >  Bedplassen bij kinderen? Zo voorkom je het

Heeft je kind wel eens last van een ongelukje in de nacht? Dit is natuurlijk niet fijn voor je kind, maar ook niet voor jou als ouder. Het komt geregeld voor dat kinderen hier onzeker van worden en als ouder wil je dit natuurlijk niet. Daarnaast heb je ook nog eens elke dag een flinke stapel was van al dat beddengoed. In dit artikel geven we antwoord op een aantal belangrijke vragen rondom het bedplassen van kinderen, want wat is bedplassen nu eigenlijk? Wat zijn de oorzaken? En hoe kun je het voorkomen?

Wat is bedplassen?

Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat bedplassen geen ziekte is. Het komt dan ook veelal voor bij kinderen die zindelijk worden. In de nacht is dit eenmaal wat moeilijker, waardoor sommige kinderen last hebben van bedplassen. Dit komt dan ook vaker voor dan je denkt. Het kan hierbij dan ook een geruststellend gevoel zijn dat je niet de enige ouder bent met deze kwestie. 

Wat zijn de oorzaken?

Vaak is er geen sprake van een lichamelijke oorzaak bij bedplassen. Toch zal een arts dit wel willen uitsluiten, waardoor er vaak toch wat vragen gesteld zullen worden. Vaak kunnen erfelijke factoren een rol spelen. Bedenk dus eens of jezelf wat later compleet zindelijk was. Verder kan er nog sprake zijn van een tekort aan het antidiuretisch hormoon, dit remt de aanmaak van urine in de nacht. Hierdoor kunnen kinderen last hebben van bedplassen.

Hoe voorkom je bedplassen?

Bedplassen komt vaker voor dan je denkt, waardoor er ook handige middelen te koop zijn om te ondersteunen bij het voorkomen van bedplassen. Zo zijn er plaswekkeronderbroekjes waarin een plaswekker geplaatst kan worden. Hierdoor kun je als ouder een melding ontvangen wanneer er in bed wordt geplast. Je bent er hierdoor tijdig bij en voorkomt dat er meerdere keren in de nacht in bed wordt geplast. Daarnaast krijg je ook inzicht in het probleem, aangezien je weet op welke tijden en hoe vaak je kind plast in bed. Hierdoor kun je makkelijker en gerichter een oplossing zoeken voor het bedplassen.