Top
  >  Eten & Drinken   >  Biologische wijn: dé wijntrend van 2021

We leven steeds bewuster. Mensen letten er dan ook steeds vaker op waar hun eten vandaan komt. Vooral biologische producten winnen snel terrein. Groente, pasta, vlees en zelfs wijn is als biologisch product in de schappen te vinden.

Biologische wijn

In veel landen wordt biologische wijn geproduceerd. Kijk alleen al naar het grote wijnland Italië. Er is zowel biologische Italiaanse witte wijn als Italiaanse rode wijn te vinden in schappen. Het belangrijkste bij biologische wijn, is dat kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen verboden zijn. Vanaf ongeveer 1900 was het gebruikelijk dat er kunstmest werd gebruikt. Met name na de Tweede Wereldoorlog was het logisch dat de nadruk lag op zo hoog mogelijke rendementen. De grond op een kunstmatige manier weer vruchtbaar maken werd dan ook veel gedaan. Maar na verloop van tijd zorgde deze vorm van landbouw er voor dat de bodem steeds minder rijk aan voedingstoffen werd. Langzaamaan verschoof de wens naar kwantiteit voor de wens naar duurzamere kwaliteit.

Biodynamische landbouw

Naast biologische landbouw, is er ook biodynamische landbouw. Net als bij biologische landbouw is ook bij biodynamische landbouw het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Maar er wordt nog een stapje extra gedaan en gekeken naar de verbinding tussen de aarde, planten, dieren en het klimaat. Het hoofddoel is een duurzame samenwerking tussen mens en de aarde. Ook speelt de stand van de maan, planeten en sterren een rol bij het maken van bepaalde keuzes.

In opkomst

Wat nog meer in opkomst is, zijn de vegan wijnen. Nu denk je misschien dat wijn altijd vegan is, aangezien deze van druiven is gemaakt. Dat klopt, want alleen wijn van vergist druivensap mag wijn heten. Maar bij het maken van de wijn is deze wat troebel. Dat komt door zwevende deeltjes die bij het maken van de wijn zijn ontstaan. Bijvoorbeeld uiteengevallen gistcellen. Om de wijn helder te krijgen, wordt de wijn geklaard. Dit kan met dierlijke producten zijn gedaan, zoals eiwit. Dat bindt zich aan de deeltjes en zo kan alles makkelijker gefilterd worden. Bij vegan wijnen wordt gebruik gemaakt van een plantaardig klaringsmiddel.